Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 1. 2017.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a za vraćanje Ine u vlasništvo RH

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji te odluci Arbitražnog suda o INA-i

Predsjednik Plenković istaknuo je kako je s kolegama na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravio političku situaciju u zemlji te su razgovarali o predstojećim lokalnim izborima i cijelom kontekstu nakon odluke Arbitražnog suda o INA-i. "Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu i Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se INA vrati Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Ocijenio je kako razradu modela koja je u tijeku s partnerima u Vladi treba nastaviti, a najprimjereniji je način inicijalna javna ponuda 25 posto minus jedna dionica HEP-a. "Očekujemo da ćemo na toj operaciji, koja je prema našem dubokom uvjerenju strateški potez državničkog karaktera za Republiku Hrvatsku u interesu našeg gospodarstva i energetske sigurnosti, raditi tijekom ove godine", kazao je Plenković.

Govoreći o lokalnim izborima, Plenković je naglasio kako je izrazio ambiciju da u svibnju HDZ ostvari još bolji rezultat nego na prošlim izborima, s obzirom da trenutno ima 11 županija. "Očekujemo važne iskorake u gradovima, kao i kvalitetne rezultate u općinama, koje su tradicionalno one razine vlasti na kojima HDZ ostvaruje izvrsne uspjehe", naveo je Plenković. Dodao je kako su se dogovorili da sve stranačke organizacije u sljedeća četiri tjedna održe konzultacije na razini županijskih odbora i predlože vodstvu stranke kandidatkinje i kandidate. Kazao je kako će stranački odbori u daljnjem radu biti aktivni i doprinositi Vladi RH, ministrima i kolegama u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na upit o uvođenja eura u Hrvatskoj, Plenković je podsjetio kako je Hrvatska prigodom pristupanja u Europsku uniju odlučila prihvatiti euro i na njoj je da ispuni kriterije za članstvo u eurozoni. "Očekujemo da ćemo se u mandatu ove Vlade približiti ispunjavanju tih kriterija. U dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom, od koje očekujemo temeljite analize, nastojat ćemo to uspjeti", poručio je Plenković. Dodao je kako će Vlada nastojati da se smanji javni dug, nastavi gospodarski rast te da RH pristupi svim pripremnim radnjama nužnim za uvođenje eura.