Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 1. 2017.

Premijer Plenković primio muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo dosegnutim standardima uređenja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice u zemlji

Sastanku s muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice, nazočili su također potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo dosegnutim standardima uređenja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice u zemlji. Posebno je naglasio uspješnu provedbu Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa. "Hrvatski model uređenja odnosa države i Islamske zajednice ocjenjuje se kao primjer ostalim državama na području Europe" kazao je Plenković.

Muftija Hasanović predstavio je rad Islamske zajednice te naglasio da je Hrvatska primjer zajedničkog života, a ne samo suživota, te primjer uključenosti pripadnika islamske zajednice u društvo. Kultura dijaloga i tolerancije koju je uveo predsjednik Vlade jamstvo je da će se pitanja u društvu rješavati dogovorom, naglasio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović te dao punu potporu radu Vlade.

Razgovaralo se nadalje o aktualnoj migrantskoj krizi te o situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade istaknuo je još jednom čvrstu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine. Muftija Hasanović  izrazio je zadovoljstvo  takvim pristupom Vlade i odabirom  Bosne i Hercegovine za prvi službeni vanjskopolitički posjet predsjednika Vlade. 

U Hrvatskoj prema posljednjem popisu stanovništva (2011),ima 62.977 vjernika Islamske zajednice, javne i samostalne vjerske organizacije građana koji slobodno ispovijedaju islam, temeljeći svoju autonomnost na Zakonu o priznavanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji od 27. travnja 1916. godine.