Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 1. 2017.

Petnaesti siječnja važan je dan za međunarodnu afirmaciju Hrvatske

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković osvrnuo se na 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske koja će se obilježiti nizom aktivnosti u nedjelju i ponedjeljak

Dvadeset i peta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske obilježit će se, među ostalim, prigodnim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski i svečanom sjednicom Hrvatskoga sabora. 

„Zadovoljstvo mi je da je posjet Hrvatskoj, na moj poziv, najavio i predsjednik Europskog vijeća, naš prijatelj Donald Tusk. Razgovarat ćemo i o glavnim temama koje su na dnevnom redu EU-u, s obzirom na to da će se na Malti, koja je preuzela predsjedanje 1. siječnja 2017, uskoro održati sastanak na vrhu, a potom ćemo u Rimu obilježiti obljetnicu Rimskih ugovora“, najavio je Plenković i dodao da će ministar Stier već idućeg tjedna sudjlovati u sastanku Vijeća za opće poslove, koje će se baviti i tom temom.

Naglasio je kako je petnaesti siječnja važan dan za međunarodnu afirmaciju Republike Hrvatske, a ujedno dan okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Osvrnuo se nadalje na povratak predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović iz Sjedinjenih Američkih Država. „Drago mi je što se predsjednica vratila sa svog putovanja u Sjedinjene Američke Države. Jučer smo razgovarali, obavijestila me je o glavnim naglascima, koji su korisni“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je u kontekstu transparentnosti rada Vlade izvijestio da se od srijede poslijepodne na internetskoj stranici Vlade nalaze najave svih sjednica u prvoj polovici ove godine.

„Točke dnevnog reda objavljivat će se nakon sjednice užeg kabineta, osim onih koje imaju bitan politički karakter, a objavljivat će se nakon što Vlada o njima donese odluku“, naveo je Plenković.

Najavio je da će se nakon današnje sjednice održati pripremni sastanak za izradu ovogodišnjeg Nacionalnog programa reformi i Plana konvergencije.

„Važno je da se svi ministri senzibiliziraju za aktivnosti koje ćemo poduzeti sljedećih nekoliko mjeseci. To je ključan dokument koji je komplementaran programu rada Vlade i naših obveza u okviru Europskog semestra i koristit će nam kako bismo naše politike i aktivnosti koordinirali s obvezama koje imamo na razini Europske unije“, zaključio je Plenković.