Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 1. 2017.

Politička stabilnost iduće 4 godine bit će dobra za građane i ulagače

U Dnevniku HTV-a premijer Plenković osvrnuo se na obilježavanje 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, na arbitražnu presudu u slučaju INA-MOL te na napore Vlada da očuva političku stabilnost i poboljša standard građana

Govoreći o 25. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske, premijer Plenković istaknuo je da možemo biti ponosni što smo dio one generacije Hrvata koja je doživjela njezinu samostalnost i neovisnost.

"Trebamo se uvijek prisjetiti i zahvaliti, prije svega, hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost te državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima omogućio stjecanje međunarodnog priznanja i neovisnosti Hrvatske", poručio je Plenković.

Dodao je da je prvo desetljeće ovoga stoljeća bilo obilježeno drugim ključnim procesom – integracijom Hrvatske u Sjevernoatlantski savez i pristupanjem Europskoj uniji, čime je Hrvatska konsolidirala institucije i dosegnula standarde zapadnih demokracija u pogledu ljudskih prava, sloboda i funkcioniranje pravne države. Naglasio je kako očekuje da ova Vlada nastavi pozitivne trendove – s obzirom na gospodarski rast, makroekonomski pokazatelji, ali i na ukupno ozračje.

"Činimo napore da i oni koji žive u teškim okolnostima imaju veća primanja te da porezna reforma rastereti naše građane i dade veće mogućnosti poduzetnicima", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je Hrvatska spremna na nove izazove s obzirom na to da se globalne okolnosti mijenjaju te se Hrvatska u tim promijenjenim međunarodnim okolnostima treba prilagođavati i pozicionirati. "Hrvatska mora biti snažna država, sa snažnim institucijama, sposobnim Oružanim snagama te sigurnosnim službama", smatra Plenković.

Plenković je naglasio kako okolnosti vezane uz INA-u kao strateške naftne kompanije, nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel MOL-a u INA-i i tako vrati upravljačku kontrolu te osigura energetsku neovisnost i opskrbu.

"Hrvatska će osporiti arbitražnu presudu u okviru UNCITRAL-a u Ženevi. Smatramo da naše interese trebamo zaštititi pravnim sredstvima, ali i ostalim koracima koje ćemo poduzimati", poručio je Plenković i dodao kako se nada širokome političkom konsenzusu u zemlji o otkupu MOL-ova udjela u INA-i.

Ocijenio je kako INA treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima zalihe nafte i plina, svoje rafinerije i maloprodajni lanac te može funkcionirati na način dobar za Hrvatsku te druga tržišta na jugoistoku Europe. "Nakon što otkupimo MOL-ov udjel, u kasnijoj fazi možemo biti otvoreni za druge investitore, pa i strateške partnere, ali na drugim osnovama", rekao je Plenković.

Podsjetivši na to da je svojom kandidaturom za predsjednika HDZ-a naglasio da je u Hrvatskoj ključna politička stabilnost, Plenković je rekao kako tu stabilnost pokazuju rezultati izbora za Hrvatski sabor i formiranje vlasti s partnerima, kao i odluke koje je Vlada donijela u kratkom roku – u pogledu proračuna, porezne reforme, plana rasterećenja gospodarstva, novog Zakona o javnoj nabavi te nizu drugih mjera. "Nastojat ćemo da iduće četiri godine karakterizira stabilnost zemlje – jer to je dobro za hrvatske ljude, ulagače i gospodarstvo", zaključio je Plenković.