Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 1. 2017.

Zahvaljujući braniteljima i Tuđmanu ostvario se san hrvatskog naroda

Premijer Plenković čestitao je svim građanima 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te podsjetio kako je zahvaljujući požrtvovnosti cijelog hrvatskog naroda, a osobito hrvatskih branitelja te državničkoj politici dr. Franje Tuđmana, 15. siječnja 1992. Hrvatsku priznalo 12 članica Europske zajednice

U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata kod Krematorija.

Tom prigodom premijer Plenković istaknuo je kako mu je velika čast položiti vijenac u spomen na sve koji su dali život za slobodu, neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske.

"Zahvaljujem vizionarskoj i državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim okolnostima iznašao, sa svojim suradnicima, prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodnog priznanja tadašnjih zemalja članica Europske zajednice", rekio je Plenković.

Naglasio je kako možemo biti sretni što smo pripadnici one generacije hrvatskog naroda koja uživa u slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Dodao je da se danas prisjećamo trenutka kada je tadašnjih 12 članica Europske zajednice, zajedničkom odlukom priznalo Hrvatsku.

"Upravo to govori o tome koliko je Hrvatska težila europskim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, svemu onome što smo u dva i pol desetljeća nakon toga, transformacijama našeg pravnog sustava, političkog sustava uspjeli ostvariti i članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Plenković i još jednom zahvalio svima koji su dali svoj život za Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska danas onakva država kakvu su željeli hrvatski branitelji, Plenković je istaknuo da je Hrvatska slobodna zemlja, zemlja koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, podsjetivši kako se danas obilježava 19 godina od mirne integracije hrvatskog Podunavlja kada je zaokružena teritorijalna cjelovitost.

Novi naraštaji, svaka nova hrvatska vlada, svaki novi saziv Hrvatskoga sabora ima odgovornost da unapređuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta, i ono što je također veoma važno – sustav društvene solidarnosti i pravednosti, ocijenio je Plenković.

Na pitanje što će biti s kupnjom bojne eskadrile i modernizacijom Hrvatske vojske, Plenković je podsjetio na to da je povećan proračun Ministarstva obrane i oružanih snaga, jer Hrvatska vojska treba imati i efikasnu kopnenu vojsku i mornaricu i zrakoplovstvo. Dodao je da ministar obrane i njegovi suradnici, zajedno sa svim drugima zaduženima za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rade na jačanju naših zrakoplovnih snaga.

Plenković je napomenuo da Vlada radi na tome da bude što manje podjela u društvu, da se razvija kultura dijaloga i kultura širokoga društvenog konsenzusa, a da gospodarski i socijalni uvjeti života budu takvi da je što manje ljudi na rubu siromaštva i da budu maksimalno uključeni u društvo.

"Dr. Franjo Tuđman je tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario neovisnošću i međunarodnim priznanjem, i mislim da bi bio zadovoljan time što je Hrvatska, koja je njegovim političkim angažmanom, državničkom mudrošću i vizionarskom politikom postigla međunarodnu afirmaciju, danas ostvarila i one druge strateške zadaće koje je u svom govoru 1990. godine u Hrvatskom saboru istaknuo kao prioritet", zaključio je Plenković.