Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 1. 2017.

Premijer Plenković s predsjednikom Europskoga vijeća Tuskom

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji u Zagrebu boravi na poziv premijera Plenkovića u povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Sastanku su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar financija Zdravko Marić te ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Premijer Plenković prisjetio se uloge predsjednika Tuska tijekom poljskog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2011. te njegovog značaja za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji. Predsjednik Europskog vijeća Tusk naglasio je da njegov dolazak u Zagreb pokazuje ne samo prijateljstvo nego i važnost koju Hrvatska ima za Europsku uniju kao faktor stabilnosti u ovom dijelu Europe te je istaknuo zadovoljstvo odgovornom hrvatskom  politikom.

U izjavi za medije nakon sastanka Plenković je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika Tuska. „To je velika i politička i simbolična gesta poštovanja prema Hrvatskoj kao članici Europske unije“, kazao je Plenković te dodao da je današnji boravak predsjednika Tuska u Hrvatskoj ujedno bio prigoda za raspravu o ključnim europskim temama, o pripremama Hrvatske za pristupanje Schengenu, o hrvatskim naporima u okviru Europskog semestra i izradi novog nacionalnog programa reformi i plana konvergencije te daljnjim pripremama Hrvatske za ispunjavanje svih kriterija povezanih s Eurozonom. Dodao je da su također razgovarali i situaciji u Europskoj uniji nakon referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, zatim o pripremama za neformalni sastanak Europskog vijeća na Malti početkom veljače, koji će se baviti migracijama, te o velikom sastanku Europskog vijeća povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora. "Bilo je riječi i o situaciji na jugoistoku Europe, o Bosni i Hercegovini, odnosima Hrvatske sa susjednim državama te o ključnom zajedničkom naporu u procesu rješavanja izbjegličko-migracijske krize", naveo je Plenković.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da mu nije samo zadovoljstvo, već i dužnost, kao predstavniku institucije koja je prijatelj Republike Hrvatske, biti danas u Zagrebu, zbog važne uloge Hrvatske u ovo vrlo teško vrijeme za Europu. „Hrvatska je, meni kao predstavniku institucije, najbolji partner kojega možemo zamisliti u ovim trenucima“, rekao je Tusk i dodao da je uloga Hrvatske ključna, pogotovo kad je riječ o političkoj stabilnosti u regiji i budućnosti ovoga dijela Europe. 

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Europskog vijeća Tusk nazočili su danas svečanoj sjednici Hrvatskoga sabora u povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.