Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 1. 2017.

Donijeli smo brojne odluke i nastavljamo raditi za bolji standard

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je izrazio zadovoljstvo postignućima Vlade u prvih 100 dana rada

Premijer Plenković istaknuo je kako je Vlada nastojala na tragu Izbornog programa HDZ-a i Programa rada Vlade realizirati svoje političke ciljeve na dobrobit i naše države i hrvatskog društva.

"Ponovit ću – forte ove Vlade bit će politička stabilnost zemlje. To je nužno, posebice nakon svih turbulencija u 2016. godini. Poruka dijaloga, smanjivanja podjela i tenzija, razvijanja kulture dijaloga, traženja konsenzusa o strateškim pitanjima je politika za koju se zalažem i koju ću voditi kao predsjednik Vlade", poručio je Plenković.

Dodao je kako je zadovoljan angažmanom kolega iz MOST-a, ministara u Vladi i partnera u Hrvatskom saboru, kao i manjinskih zastupnika koji daju potporu Vladi, ali i ostalih zastupnika koji su u brojnim situacijama podržali Vladine prijedloge.

Plenković je podsjetio kako su pokazatelji za 2016., i u trećem i u četvrtome kvartalu, povoljni kada je riječ o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga. Istaknuo je kako Vlada pripremila racionalan i kvalitetan proračun koji jasno signalizira prioritete rada, a oni se zrcale u proračunskim sredstvima.

"Zaustavili smo trend smanjivanja alokacije sredstava za Oružane snage. To je dobro i korisno, prije svega radi uvjeta rada i života hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Povećali smo i sredstva za hrvatske branitelje, to je važna politička poruka dostojanstva i digniteta Domovinskog rata onima koji su dali najviše za Hrvatsku", rekao je Plenković.

Naglasio je kako je ovo prva Vlada koja je institucionalno uredila pitanje demografske obnove. Napomenuo je kako ministrica Nada Murganić i njezin tim imaju posebnu zadaću tijekom ove godine, a to je da na temelju alociranih sredstava razrađuju i realiziraju sve mjere koje se odnose na demografsku obnovu.

Utvrdio je kako ova Vlada radi na pravnoj sigurnosti i osnaživanju predvidivog pravnog poreznog okvira. "To će biti dobar signal za sve fizičke osobe i gospodarske subjekte, ali i za zainteresirane ulagače u Hrvatsku", rekao je Plenković. Dodao je kako je Plan rasterećenja gospodarstva jedan od vrlo jasnih napora Vlade RH, a kroz rad Povjerenstva koje se formiralo taj će proces, u dijalogu s poslodavcima i sindikatima, smanjiti troškove poslovanja.

Naglasio je kako su funkcioniranje i kvalitetan rad državne uprave izrazito važni.

"Akcijski plan, koji smo usvojili prije nekoliko tjedana, dao je jasnu zadaću Ministarstvu uprave, ali i svim ostalim resorima, da rade ne samo na privlačenju onih koji su kvalitetni i dobro obrazovani, već i da racionalnošću i sposobnostima na adekvatan način koristimo EU sredstva", rekao je Plenković. 

Naveo je kako će od danas Vlada svaka dva tjedna imati posebnu točku dnevnog reda i vrlo detaljno od nadležne ministrice za regionalni razvoj i fondove EU čuti koji su to problemi u apsorpciji sredstava, a  za koje se moraju poduzeti dodatne mjere.

Istaknuo je kako je Vlada usvojila Plan gospodarenja otpadom, što je signal da se prepoznaju trendovi kružnog gospodarstva te nužnost suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave.

"U ovoj je dvorani održan sastanak svih članova Vlade sa svim županima. Poslali smo poruku, prilično prije lokalnih izbora, koliko nam je važna sinergija rada sa županijama i predstavnicima gradova i općina. Vertikala u funkcioniranju zajedničkih politika i prioriteta treba biti kvalitetno koordinirana" kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je ova Vlada vrlo jasna opredijeljena za promicanje društvene solidarnosti. Ponovio je kako je Vlada povećala minimalnu plaću više nego što je to od 2012. do 2015. učinjeno kumulativno, božićnice su isplaćene bez rebalansa proračuna, a postignut je i dogovor sa sindikatima državnih službi.

"Nastavljamo razgovor sa sindikatima javnih službi. Odlukom Vlade stavili smo državne i javne zaposlenike u isti položaj, dakle, želimo da socijalni dijalog i otvorenost ove Vlade za sugestije partnera bude nešto po čemu će nas se pamtiti", poručio je Plenković.

Posebno je naveo kako je već šest ili sedam puta u ovih 100 dana govorio pred Hrvatskim saborom, mnogo intenzivnije i češće nego što je to bilo uobičajeno.

"Želimo što bolju suradnju, što više trenutaka da pred hrvatskom javnosti tumačimo naše politike, zakonske prijedloge, smjer u kojim želimo da ide država, a i da emancipiramo europske teme i one vanjskopolitičke", ocijenio je Plenković. Dodao je kako je uvjeren da hrvatska javnost mora detaljno znati kakav je kontekst u kojem se država nalazi, koji su stavovi Vlade i kakvu međunarodnu poziciju Hrvatska želi.

Plenković je najavio kako od kolega ministara očekuje maksimalan angažman.

"Od prvog smo dana krenuli bez imalo oklijevanja, bez zastajanja i kompromisa. Donijeli smo brojne odluke i nastavit ćemo tim putem i raditi transparentno i otvoreno. Duboko sam uvjeren da je on dobar za Hrvatsku", zaključio je Plenković te je naveo kako će Vlada RH i parlamentarna većina biti snažna potpora da se upravo tim putem vodi Hrvatsku u ovom mandatu.

Prvih 100 dana rada Vlade (PDF)