Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 1. 2017.

Odluka o INA-i štiti nacionalne interese i energetsku neovisnost

Povodom sto dana rada Vlade premijer Andrej Plenković gostovao je u RTL-u Danas te se osvrnuo na ključne reformske i političke poteze Vlade

Analizirajući prvih sto dana rada Vlade, premijer Plenković ocijenio je kako je tempo aktivnosti bio vrlo zahtjevan, posebice i u kontekstu tri mjeseca u unutarstranačkoj i parlamentarnoj kampanji te pregovora s MOST-om nakon pobjede na izborima.

"Za mene je najvažnije to što smo jasno zacrtali put rada ove Vlade, politička stabilnost i čvrsta parlamentarna većina, zemlja sa što manje podjela, usmjerenost prema gospodarskom rastu, pravna sigurnost i društvena solidarnost", poručio je Plenković.

Dodao je da su te poruke okvir kroz koji će Vlada provoditi većinu zakonskih prijedloga i ostalih mjera i na tome će kao predsjednik Vlade inzistirati.

Govoreći o vraćanju INA-e u vlasništvo RH, Plenković je kazao kako neovisno o arbitraži, Vlada od početka paralelno razmišlja na koji način razriješiti situaciju s INA-om i MOL-om, tj. probleme koji su se akumulirali od prve privatizacije 2003. do UNCITRAL-a. Dodao je da odnosi s MOL-om nisu ni blizu onog što bi trebali biti - partnerski i vrlo konstruktivni.

"Hrvatska treba voditi računa o svojoj energetskoj sigurnosti, opskrbi energijom. A INA je naša nacionalna kompanija, koja treba biti vertikalno integrirana i imati svoja nalazišta nafte i plina, svoje rafinerije", pojasnio je Plenković.

Podsjetio je kako INA ima više od 11 tisuća zaposlenih, a u najtežim je trenucima u tijeku Domovinskog rata odigrala ključnu ulogu za opstanak hrvatskog gospodarstva.

"Smatram da je odluka o vraćanju INA-e u hrvatsko vlasništvo ispravna i kada govorimo o našem nacionalnom interesu, ali i u pogledu energetske neovisnosti i konkurentnosti INA-e na tržištu", naveo je Plenković.

Naglasio je kako Vlada želi da hrvatska država upravlja dvjema ključnim energetskim kompanijama - INA-om i HEP-om. Dodao je kako bi u smislu korporativnog upravljanja, sa 75 posto plus jednom dionicom država i dalje donosila ključne, strateške odluke u HEP-u.

Odgovarajući na upit voditelja o slučaju ministra obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao kako Barišić nije plagijator. Ocijenio je kako se proizvodnjom afere na temelju jedne fusnote pokušava dovesti u pitanje njegov integritet, njegovu cjelokupnu znanstvenu karijeru i politički angažman. Dodao je da se radi o tekstu koji je napisan još 2008. i kojeg je on sam korigirao 2009., prije nego što je itko pokrenuo postupak pred bilo kojim etičkim povjerenstvom.

"Mislim da meta nije samo ministar Barišić, nego i stabilnost Vlade. Formirao sam stabilnu Vladu s Mostom i ona će takva i ostati", rekao je Plenković.

Komentirajući svoj službeni posjet Izraelu, Plenković je kazao kako ga je u Izrael osobno pozvao premijer Netanyahu. Napomenuo je kako je održao izvrsne susrete s njim, izraelskim predsjednikom, čelnicom opozicije i svim ostalim sugovornicima te je bio u Yad Vashemu u Muzeju Holokausta, neposredno uoči Dana sjećanja na najveći genocid koji se dogodio u 20. stoljeću.

"Moj stav i stav ove Vlade glede antisemitizma, glede svega onoga negativnog što se zbilo u vrijeme ustaškog režima vrlo je jasan - vrlo ga jasno i decidirano osuđujemo", zaključio je Plenković.