Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 1. 2017.

Prvih sto dana: Vlada će provesti program i opravdati povjerenje

U Dnevniku HTV-a premijer Plenković govorio je o ključnim odlukama i reformama Vlade u prvih sto dana rada, o smanjenju tenzija i podjela u društvu, o svojim vanjskopolitičkim potezima i drugim temama

Govoreći o prvih sto dana rada Vlade, premijer Plenković istaknuo je kako je prvih sto dana bilo vrlo dinamično, podsjetivši kako je Vlada krenula bez oklijevanja i već na prvoj sjednici predstavila poreznu reformu, a tu su i novi Proračun za 2017., Zakon o javnoj nabavi, Plan rasterećenja gospodarstva, Akcijski plan o reformi javne uprave te niz drugih zakona i akata.

"Krenuli smo s novom Strategijom domovinske strategije i stavili smo u fokus pitanja demografske politike i zaštite hrvatskih branitelja", poručio je Plenković.

Dodao je kako je Vlada nakon vrlo specifične 2016. učinila maksimalan napor i smanjila tenzije u društvu, osnažila kulturu dijaloga i povećala intenzitet suradnje Vlade i Sabora.

Govoreći o kupnji dionica INA-e od MOL-a, Plenković je rekao kako Vlada od prvog dana razmišlja o tome te smatra da je ključno provesti model koji neće dovesti do povećanja javnog duga. Predstavljajući rad Vladinog savjeta za INA-u, Plenković je ocijenio kako oporba može dati svoj doprinos, no mora odlučiti želi li to postići razgovorom ili interpelacijama.

"Spreman sam saslušati sve prijedloge, ali od svih koje sam do sada čuo, nema nijednog koji osim IPO-a HEP-a, ne generira javni dug" ocijenio je Plenković.

Plenković je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li se naći s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, poručivši da je čovjek dijaloga i da će se pričekati najprimjereniji trenutak za taj sastanak.  

Podsjetivši kako je Vlada uspjela izraditi racionalan i kvalitetan Proračun usmjeren prema smanjenju proračunskog deficita i makroekonomskih neravnoteža, Plenković je najavio da će novi proračun pratiti učinke i ciljeve porezne reforme kojom će se rasteretiti poduzetnike. Dodao je da je ova Vlada pokazala veliku otvorenost i za dijalogom sa socijalnim partnerima, posebice jer je osigurana isplata božićnica bez rebalansa proračuna, podignuta minimalna plaća te je jednostrano izjednačen položaj državnih i javnih zaposlenika.

Premijer Plenković naglasio je kako čvrsto stoji iza svojih vanjskopolitičkih poteza, posebice glede posjeta Ukrajini, susreta s njemačkom kancelarkom Merkel u Berlinu, sastanka s

kineskim premijerom u Rigi te ključnim akterima u Davosu, osnaživanja bitnih odnosa Hrvatske i Izraela, kao i dolaska predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska u Zagreb povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Govoreći o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Plenković je kazao kako je bio u Yad Vashemu u Izraelu i poklonio se žrtvama najvećeg genocida u 20. stoljeću. Poručio je kako će se Vlada boriti protiv antisemitizma i bilo kakve druge netolerancije u društvu. Očekuje da će ustrojeno Povjerenstvo na stručan i pluralističan način sastaviti okvir kako bi se postigao društveni konsenzus u određivanju prema totalitanim režimima. Dodao je kako sporna ploča postavljena u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugog svjetskog rata, već je to ploča braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Plenković je ocijenio političku suradnju s MOST-om vrlo dobrom, napomenuvši kako redovito ima kontakte s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, a MOST-ovi ministri ravnopravno sudjeluju u radu Vlade te se postiže konsenzus o svim važnim pitanjima.