Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 1. 2017.

HDZ ide pobjedničkim putem, Vlada koju vodimo pokreće gospodarstvo

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković održao je pozdravni govor na Izbornoj konvenciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a »Dr. Franjo Tuđman«

Na izbornoj konvenciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a »Dr. Franjo Tuđman« stranački izaslanici birali su predsjednika Zajednice te članove predsjedništva, nadzornog i nacionalnog odbora te članove Središnjeg odbora. Za predsjednika Zajednice utemeljitelja izabran je Mario Kapulica, koji će na tom mjestu naslijediti dosadašnjeg predsjednika Milana Kovača.

Plenković je uvodno iskazao trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima za slobodu za koju su se izborili u pravedno i obrambenom ratu protiv velikosrpskog agresora, kao i državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Naglasio je da HDZ od svog utemeljenja dobiva većinsko povjerenje hrvatskih građana, a u zadnjih nekoliko mjeseci je dokazao da i u zahtjevnim okolnostima ima snage konsolidirati se i pokazati jedinstvo i zajedništvo, a istodobno i uvažavati različita mišljenja unutar stranke.

»To je ta mogućnost regeneracije za koju naši politički protivnici nisu mislili da je imamo. Dobivamo većinsko povjerenje hrvatskih birača. Stranka smo koja ima kvalitetan program, kvalitetne ljude i predano ostvaruje ciljeve na dobrobit hrvatskog društva«, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je da u HDZ-u nema podjela na one iskusnije i one mlađe, nego na one koji žele pripomoći ili ne u nastavku pobjedničkog puta.

»Ovih prvih 100 dana rada Vlade RH pokazalo je koliko se mnogo može napraviti u vrlo kratkom roku. Nova smo Vlada, ali smo dijelom percipirani i kao Vlada kontinuiteta, što je dijelom točno, i po sastavu, i po bitnim postavkama iza kojih HDZ stoji« poručio je Plenković.

Dodao je kako Vlada nastoji pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i staviti ga u fokus djelovanja.

Kazao je kako je cilj gospodarstvo koje pulsira, gdje se ljudi koji imaju odvažnosti i hrabrosti upustiti se u poduzetničke pothvate osjećaju sigurno i dobro te znaju da im je pravni i porezni okvir predvidiv.

Istaknuo je kako HDZ u temeljima ima demokršćansko načelo solidarnosti te je izrazito osjetljiv prema svim skupinama hrvatskog društva.

'Brinuli smo se i o radniku koji radi za minimalnu plaću. Povećali smo je više nego Kukuriku vlada 2012. i 2015. kumulativno. Isplatili smo božićnice bez rebalansa proračuna, postigli dogovor sa sindikatima državnih službi, a jednostranom odlukom Vlade RH stavili smo u istu poziciju i sve one koji rade u javnim službama«, podsjetio je Plenković.

Napomenuo je kako je Vlada otvorena za daljnji dijalog sa sindikatima javnih službi.

Istaknuo je da vodi računa i o umirovljenicima, a po prvi put na najvišoj razini postavljen je institucionalni okvir o demografskoj obnovi, što je temeljno pitanje za hrvatsko društvo.

Ocijenivši kako Hrvatska ima stabilan i čvrst međunarodni položaj, Plenković drži kako znamo gdje pripadamo i zašto smo postali članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

»Oni su bili cilj HDZ-a od samih početaka jer nam jamče sigurnost, stabilnost i gospodarski razvoj. Hrvatska će se zalagati za europsku politiku vodeći računa o nacionalnim interesima«, najavio je Plenković.

Plenković je otkrio da je svim ministrima naložio da izrade akcijski plan povlačenja sredstava iz EU fondova, jer svii hrvatski građani moraju na konkretnim projektima još više osjetiti prednosti članstva u Europskoj uniji.

Zaključno, kazao je da će suradnja s utemeljiteljima biti otvorena te je sve pozvao da doprinesu daljnjem radu stranke i izrazio zahvalnost za sve što su utemeljitelji učinili.

»Vjerujem da će predanost radu stranke, radu Zajednice utemeljitelja HDZ-a biti jednaka kod svih vas. Mnogi od utemeljitelja su na dužnostima državnih tajnika - i to je pokazatelj koliko vas respektiramo. Svatko u HDZ-u može dati svoj doprinos, pozivam vas da ga nastavite davati, uz zahvalnost za sve ono što ste do sada učinili za HDZ«, zaključio je Plenković.

Nakon izborne skupštine, premijer Plenković dao je izjavu za medije. Komentirajući ocjenu kreditne agencije Fitch, koja je kreditne izglede Hrvatske iz negativnih promijenila u stabilne, Plenković je rekao kako je to još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu, kao i priznanje Vladinim uspjesima kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, upravljanju javnim dugom, rastu BDP-a i donošenju izbalansiranog proračuna.

»Mislim da vodimo dobru politiku i da nam takve ocjene već dvije od tri najvažnije svjetske rejting agencije idu u prilog i da je to potvrda svega onog što radimo i što ćemo raditi idućih godina«, istaknuo je Plenković.

Na pitanje o pripremama za lokalne izbore, Plenković je odgovorio da do svibnja ima još dovoljno vremena te je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a o prijedlozima kandidata i kandidatkinja županijskih i gradskih organizacija raspravljati početkom veljače.