Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 1. 2017.

Francuski gospodarstvenici Hrvatskoj će pronaći mnoge poslovne prilike

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca, s kojima je razgovarao o poslovnim uvjetima za ulaganja u Hrvatskoj. Uz predsjednika Vlade bio je ministar financija Zdravko Marić.

Francusku udrugu poslodavaca (MEDEF) na sastanku u Banskim dvorima predstavljalo je 25 francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga te financija i savjetovanja.

S premijerom Plenkovićem razgovarali su o jačanju gospodarske razmjene između Hrvatske i Francuske. Prema podacima za 2015. godinu, ukupna trgovinska razmjena dviju država iznosila je 700 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo velikim brojem predstavnika francuskih tvrtki u Hrvatskoj. „U tome vidim znak izvrsnih hrvatsko-francuskih odnosa, ojačanih našim strateškim partnerstvom, kao i potvrdu kvalitete naših gospodarskih i trgovačkih odnosa“, kazao je.

Podsjetio je da je upravo obilježeno 100 dana stupanja na dužnost njegove Vlade, čiji je prvi prioritet oživljavanje gospodarstva i pokretanje investicija. „U nešto više od tri mjeseca, proveli smo brojne i važne reforme usmjerene k poboljšanju poslovnog okruženja i povećavanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki. U svrhu smanjenja proračunskog manjka i jačanja rasta, izglasan je novi proračun  koji predviđa deficit od 1,6% kao i smanjenje javnog duga na 81,5% u 2017'', kazao je Plenković i dodao kako se Vlada oslonika na procjene rasta od 3,2% u naredne dvije godine te od 3,3% u 2019.

Napomenuo je da u sljedeće dvije godine Vlada predviđa dodatno smanjiti deficit na 1%, te na 0,6%, a javni dug trebao bi do 2019. biti smanjen na 75,3%, uz jasan cilj izlaska iz procedure prekomjernog deficita.

„Usvojena je cjelovita i ambiciozna porezna reforma kojoj je cilj ukidanje prepreka većoj konkurentnosti naših tvrtki te smo između ostalog smanjili porez na dobit. Usvojili smo također vrlo ambiciozan plan za rasterećenje gospodarstva od nepotrebnih administrativnih procedura, koji obuhvaća čak 104 mjere. Očekivano rasterećenje za poduzeća predstavlja u prosjeku 30%, odnosno 1,5 milijardi kuna ušteda godišnje'', rekao je Plenković.

Dodao je da je usvojen i novi Zakon o javnoj nabavi koji pojednostavljuje procedure i koji se sada zasniva na ekonomski najpovoljnijoj ponudi.

„U tom kratkom roku, uspjeli smo vratiti povjerenje poduzetnicima i investitorima. Ti početni napori već su urodili prvim plodovima, budući da su dvije od tri vodeće agencije za kreditni rejting nedavno povećale ocjenu Hrvatske, s negativne na stabilnu'', poručio je Plenković.

Najavio je kako je cilj vratiti kreditni rejting na razinu investicijskog. Istaknuo je da 2016. godina bila rekordna u turizmu, grani koja predstavlja više od petine hrvatskog BDP-a, budući da je tijekom prvih 11 mjeseci, broj stranih gostiju dosegao 13,6 milijuna – od kojih pola milijuna Francuza – te 78 milijuna noćenja, čime je Hrvatske potvrdila svoje visoko 6. mjesto među turističkim destinacijama Mediterana.

Pozdravio je činjenicu da je oko 60 filijala francuskih poduzeća, koje zapošljavaju oko 6.500 tisuća ljudi, već prisutno u Hrvatskoj. Podsjetio je na ugovor o zaštiti ulaganja kao i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje.

„Francuska je 7. ulagač u Hrvatskoj, s ukupno 1,4 milijarde eura do sada, te naš 10. trgovački partner, s robnom razmjenom od oko 700 milijuna eura u 2015. U tom kontekstu, siguran sam da možemo postići i bolje rezultate i uvjeren sam da ćete pronaći mnoge poslovne prilike u Hrvatskoj,  bilo da je riječ o suradnji s hrvatskim tvrtkama, bilo da se radi o partnerstvu radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima“, istaknuo je Plenković.

Plenković je napomenuo kako poznavajući prilično dobro Francusku, gdje je radio kao diplomat između 2005. i 2010., zna da postoje brojni kulturni afiniteti između dviju zemalja, što može samo pridonijeti suradnji na svim područjima.

''Sjetimo se samo kravate, tog odjevnog ukrasa koji su nosili hrvatski konjanici u 17. stoljeću, i koja je, nakon što ju je usvojio Versajski dvor, vrlo brzo osvojila čitav svijet, postavši nezaobilazni i bitni detalj muške garderobe. Stoga neka nam ova povijesna anegdota bude izvor inspiracije za nove trajne uspjehe“, zaključio je Plenković.