Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 1. 2017.

Imenovano novo povjerenstvo za obrazovanje, znanost i tehnologiju

Premijer Plenković predsjedao je danas prvim sastankom novoga Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Posebno stručno povjerenstvo pri Uredu predsjednika Vlade koordinira i prati provedbu Strategije. Imenovanjem novog Povjerenstva i održavanjem prve sjednice tako se nastavlja cjelovita reforma odgoja i obrazovanja te razvoj znanosti i tehnologije. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Vlada je 26. siječnja 2017. donijela odluku o osnivanju novog Posebnog stručnog povjerenstva, a danas je rješenje o imenovanju njegovih članova potpisao premijer Plenković. Novi sastav Povjerenstva čini 11 uglednih stručnjaka iz različitih područja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije, dokazanih svojom izvrsnošću u dugogodišnjem javnom i znanstvenom djelovanju na hrvatskoj, europskoj i međunarodnoj razini. Odabir članova dokazuje i jasan pluralistički pristup pri provedbi Strategije jer su obrazovanje i znanost strateška pitanja hrvatskog društva o kojima je nužan društveni konsenzus.

Na temelju tih dvaju kriterija – stručnosti i pluralnosti – u Posebno stručno povjerenstvo imenovani su:

 • prof. dr. sc. Dijana Vican (u svojstvu predsjednice)
 • akademik Ivica Kostović
 • akademik Miroslav Radman
 • akademkinja Milena Žic Fuchs
 • prof. dr. sc. emeritus Josip Milat
 • prof. dr. sc. Slobodan Uzelac
 • prof. dr. sc. Drago Šubarić
 • prof. dr. sc. Pero Lučin
 • prof. dr. sc. Vedran Mornar
 • prof. dr. sc. Davor Romić
 • dr. sc. Vilmica Kapac.  

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je članovima Povjerenstva svoju opredijeljenost za intenziviranje rada na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te za uspostavu modernog sustava znanosti i obrazovanja, što se očituje i u znatno povećanim izdvajanjima za znanost i obrazovanje u ovogodišnjem državnom proračunu. Povjerenstvu je naložio da bez odgode započne s usklađivanjem i postavljanjem novih ambicioznih, ali provedivih rokova postojećeg Akcijskog plana. 

Plenković je posebno naglasio važnost stavljanja učenika u središte obrazovnog procesa te poboljšanja položaja i ugleda učitelja i nastavnika, koji su uz roditelje najodgovorniji za odgoj i obrazovanje 321.307 učenika 899 osnovnih škola i 159.695 učenika 402 srednje škole. Istaknuo je da, uz podizanje razine znanja, vještina i sposobnosti, treba još snažnije afirmirati društvenu vrijednost rada, njegovati kreativnost, timski rad te zauzimanje za opće dobro i temeljne vrednote zajednice. Kazao je da se djeci i mladima s posebnim potrebama moraju osigurati adekvatni uvjeti za rast i razvoj.

„Posebnu pozornost treba usmjeriti području strukovnoga i stručnog obrazovanja i njegovati praktičan rad, jer čak 70 posto učenika pohađa strukovne srednje škole“, naglasio je Plenković.

Prije današnjeg sastanka predsjednik Vlade Plenković zahvalio je dosadašnjem predsjedniku Povjerenstva prof. dr. sc. Nevenu Budaku i njegovim ostalim članovima za doprinos razvoju znanosti i obrazovanja.