Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Valletta | 3. 2. 2017.

Europa mora zadržati jedinstvo u globalnom kontekstu koji se mijenja

Predsjednik Vlade Plenković sudjeluje na neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije na Malti

Neposredno prije početka neformalnog sastanka članova Europskog vijeća premijer Plenković je izjavio da će čelnici država Unije raspravljati o pitanjima migracija, posebno na sredozemnoj ruti, na kojoj se proteklih mjeseci povećao priljev migranata.

„U tom će kontekstu biti riječi o partnerstvu s ključnim afričkim državama te o drugim mehanizmima koji osiguravaju pravni okvir za jačanje vanjskih granica i prihvat migranata“, poručio je Plenković.

Dodao je da će glavna tema rasprave danas popodne biti priprema za 60. obljetnicu Rimskih ugovora te budućnost Europe nakon brexita, u globalnom kontekstu koji se mijenja.

„Europa mora zadržati jedinstvo. Hrvatska je nova članica koja je u cijelosti prigrlila europske i univerzalne vrijednosti. U ovom trenutku treba naći nov kohezivni narativ koji bi pokazao da je Europa jedinstvena i da se može suočavati s novim globalnim kontekstom. To je ključ“, istaknuo je Plenković

Na pitanje o čemu će danas razgovarati s mađarskim premijerom Orbanom Plenković je odgovorio da će biti prilike za razgovor o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske te o najaktualnijim temama.