Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 2. 2017.

Politički odnosi Hrvatske i Norveške vrlo su dobri

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgea Brendea

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo bilateralnim političkim odnosima između dviju zemalja, kao i njihovom suradnjom u Sjevernoatlantskom savezu, dodavši da će se 20. veljače navršiti 25. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.

Naglasio je pozitivne zimske ekonomske prognoze Europske komisije za Hrvatsku, koje predviđaju gospodarski rast od 3,1% za 2017. godinu. „To je posebno važno u kontekstu izlaska iz procedure prekomjernog deficita kao i ispunjavanja kriterija iz Maastrichta“, kazao je Plenković. Pritom je napomenuo da se i nezaposlenost smanjuje te da će se od 1. ožujka primjenjivati nove mjere za nezaposlene, posebno za dugotrajno nezaposlene te one s nižom stupnjem naobrazbe.

U kontekstu bilateralne suradnje ministar Brende je naglasio mogućnost korištenja norveškoga financijskog mehanizma Norway Grants, koji je komplementaran s ciljevima hrvatsje Vlade. Pregovori o njegovom korištenju za razdoblje do 2021. započet će u ožujku.

Plenković i Brende razgovarali su nadalje o situaciji u Europskoj uniji uoči općih izbora u Njemačkoj i Francuskoj te pregovora o istupanju Ujedinjene Kraljevine iz članstva. Bilo je riječi i o važnosti odnosa s Turskom, osobito kada je riječ o migracijama. Također su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je ministar Brende istaknuo da je Hrvatska čimbenik stabilnosti u ovom njezinu dijelu.