Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 2. 2017.

Potrebna je intenzivnija suradnja u procesuiranju ratnih zločina

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da Hrvatska, kako se približava kraj mandata MKSJ-a, podržava prijenos funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT).

Podsjetio je na to da je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om bilo ključni politički kriterij u procesu pristupanja Europskoj uniji te napomenuo da Hrvatska i od svih drugih država očekuje punu suradnju sa Sudom.

Predsjednik Agius informirao je o inicijativi za osnivanje informacijskih centara u skladu s Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a koji bi omogućili javnu dostupnost podataka i arhiva MKSJ-a u regiji. Centri bi bili od velike važnosti za promociju naslijeđa MKSJ-a među lokalnim stanovništvom kao i za prijenos znanja Suda.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik MKSJ-a Agius razgovarali su također o predstojećim konferencijama i seminarima Suda u okviru projekta „Dijalozi o naslijeđu“, kao i o potrebi intenziviranja regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina.