Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 2. 2017.

Procjena rasta BDP-a potvrda dobre gospodarske i fiskalne politike Vlade

Za vrijeme radnog posjeta radijskim nakladnicima u povodu Svjetskog dana radija premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što se prognoza Europske komisije podudara s projekcijama Državnog proračuna za 2017. te 2018. i 2019.

Premijer Plenković naglasio je da će Vlada nastaviti rad na fiskalnoj konsolidaciji i poticati sve što utječe na hrvatski rast i razvoj. "Drago mi je da se procjene Komisije uglavnom podudaraju s našima i glede rasta BDP-a i glede smanjivanja nezaposlenosti, naravno, i povećavanja stope zaposlenosti", poručio je Plenković.

Na pitanje o odnosima sa Srbijom Plenković je odgovorio da će Vlada voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i uzajamnom poštovanju dviju država te neće tolerirati bezobrazne izjave.

"Mislim da je kolega Stier ispravno komentirao. Za dijalog postoje različiti kanali, a neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći. Postoje kanali diplomatske komunikacije, političke komunikacije i susreta na najvišoj razini, kad za to dođe vrijeme. Nema nikakve žurbe“, ocijenio je Plenković.

U kontekstu pitanja o Zoranu Đikiću, znanstveniku s Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, koji u otvorenom pismu najavljuje svoj "odlazak iz Hrvatske" navodeći da je za to među ostalima "odgovoran" predsjednik Vlade, Plenković je pojasnio da nije kriv ni za čiji odlazak, jer "ovo je slobodna zemlja, a Đikić je slobodan znanstvenik".

"On možda nije dobro pratio saborsku raspravu. To je bila politička rasprava u kojoj su kolege iz opozicije nastojale njegove analize i njegove argumente koristiti kao svoje. Ja sam raspravljao s njima, a ne s njim. Meni je žao što je donio takvu odluku. Vjerujem da će on kao znanstvenik sigurno dati doprinos i na globalnoj razini, a od toga će imati koristi i Hrvatska. Međutim, to su njegove odluke i u to se ja ne želim miješati", rekao je Plenković.

U pogledu jučerašnjeg incidenta u zagrebačkom noćnom klubu Plenković je ponovio Vladinu vrlo jasnu osudu toga čina te naglasio da su napadi suzavcem na klubove nedopustivi. "Osuđujemo svaki oblik diskriminacije, mržnje, svega onoga što je protivno zakonu. Očekujem od policije brzu istragu i privođenje počinitelja pravdi“, kazao je Plenković.

Na pitanje kako ocjenjuje prve dvije godine mandata predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Plenković je odgovorio da ih smatra vrlo dobrim. Dodao je da predsjednica Republike nastoji provesti svoj program i ispuniti svoju zadaću, a to je da se brine o poštivanju svih hrvatskih institucija.

Premijer Plenković čestitao je Svjetski dan radija svima koji rade na brojnim radijskim postajama diljem Hrvatske. „Radio je važan aspekt ukupne medijske scene, jedan od najbržih medija“, kazao je Plenković.