Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 9. 2013.

Govor o »Boljem zakonodavstvu« na Odboru za ustavna pitanja

Plenković je govorio o 19. Izvješću »Bolje zakonodavstvo« za 2011. godinu i primjeni načela o adekvatnosti propisa, supsidijarnosti i proporcionalnosti u Europskoj uniji

Na sjednici Odbora za ustavna pitanja Plenković je zahvalio izvjestiteljima Sajjadu Karimu i Mortenu Messerschmidtu na nacrtima izvješća i mišljenja, koje podržava. Napomenuvši da nastupa s gledišta nove članice i kao donedavni nacionalni zastupnik, Plenković je rekao da je kroz nekoliko proteklih godina Hrvatska doživjela svojevrstan »legislativni tsunami« europskih propisa. U posljednjih osam godina Hrvatska je u procesu transponiranja acquisa usvojila više od 600 zakona i 1.600 podzakonskih akata. Taj proces karaketerizirale su dvije stvari: visok stupanj političkog konsenzusa, ali i nedovoljni institucionalni kapaciteti službi da zastupnicima pruže potporu prilikom sadržajne evaluacije europskih zakonskih tekstova.

Plenković smatra da bi Europski parlament trebao pojačati potporu nacionalnim parlamentima u kontroli primjene načela supsidijarnosti i proporcionalnosti. Spomenuo je kako je u okviru stvaranja »Boljeg zakonodavstva« svima važno da se europske teme adekvatno analiziraju i predstave javnosti. Nužno je na pravi način prikazati da će utjecaj zakonodavstva EU poboljšati kvalitetu reguliranja pojedinih segmenata društvenog života. Plenković smatra da donošenje propisa na europskoj razini treba biti istinska vrijednost dodana legislativnim aktivnostima na nacionalnoj razini.