Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 2. 2017.

IPO HEP-a najučinkovitiji i najjedno­stavniji model otkupa dionica INA-e

U izjavi za medije premijer Plenković osvrnuo se na modele otkupa dionica INA-e, cijenu plina, provedbu reformi i očekivanja Europske komisije te na druga aktualna pitanja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas da je Vlada otvorena za iznalaženje najsmislenijeg rješenja za otkup dionica INA-e, dok je model IPO HEP-a idalje na stolu jer ne generira novi dug i jamči proces koji će biti transparentan i izvodiv.

''Model prodaje 25% dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude u svrhu otkupa dionica INA-e od strateškog partnera MOL-a najučinkovitija je, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta s najmanje aktera, a državi koja je vlasnik omogućuje da kontrolira proces u cijelosti", rekao je Plenković.

Na pitanje o rezultatima porezne reforme Plenković je odgovorio da je porezna reforma jako dobar potez Vlade, što građani već osjećaju. ''Ono što je sigurno jest da zbog naknade za obnovljive izvore energije pojeftinjenje struje neće biti onoliko koliko smo mi željeli. Što se tiče plina, puno je spekulacija. Zadaća koju sam dao nadležnom ministarstvu je da se učine maksimalni napori da poskupljenje plina na europskom tržištu ne osjete građani i potrošači i kada na temelju razgovora i konzultacija dođemo do najboljeg rješenja tada ćemo ga objaviti", pojasnio je Plenković.

Upitan hoće li poskupljenje plina dovesti do lančane reakcije novih poskupljenja, Plenković je odgovorio kako je zadaća Vlade da se učine maksimalni napori da ne dođe do novih tereta na građane, a da se vodi računa i o tome što cijena plina na europskom tržištu varira. "To nije nešto na što hrvatska vlada može utjecati", rekao je.

Na pitanje o ocjenama Europske komisije Plenković je rekao da Komisija očekuje dalje iskorake u provedbi reformi, koji će se poduzeti u okviru Nacionalnog programa reformi koji koordinira potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Komentirao je i uredbu Vlade o raspodjeli sredstava od igara na sreću, rekavši da je to uredba koja se donosi na godišnjoj razini te se nastojalo iz kontroliranja iskorištenosti dati adekvatna sredstva svima koji su inače korisnici. "Mislim da je distribucija po mom sudu napravljena pravedno. Poruka je osnovna – od sporta do civilnog društva i humanitarnih organizacija dobit će svatko svoj dio kolača", ocijenio je Plenković.

Na pitanje o tome kako je Ministarstvo vanjskih poslova proširilo svoje stajalište o ljudskim pravima i vjerskim slobodama na očuvanje braka kao zajednice muškarca i žene Plenković je odgovorio da je bilo riječi samo o pojašnjenju nekih stavova prilikom formuliranja zajedničkih stajališta za Vijeće za ljudska prava EU-a. "Ne vidim u tome nikakvu dramu", rekao je Plenković, naglasivši da tom pitanju ne pripisuje veliku važnost.

Komentirao je nadalje negativnu ocjenu koju je Agrokor dobio od agencije Moody's, rekavši da Vlada pozorno prati razvoj događaja. "Očekujem i od vlasnika i od managementa Agrokora da obazrivo odgovore na izazove koji su pred kompanijom, vodeći računa o njezinoj financijskoj stabilnosti i njezinim dobavljačima", istaknuo je Plenković.