Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 3. 2017.

Projekti za konkurentnost turizma, zapošljavanje i produljenje sezone

Premijer Plenković i ministar turizma Gari Cappelli predstavili su javne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava »Konkurentnost turističkog gospodarstva« i »Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva«

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je turizam u programu Vlade definiran kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva te ima veliki potencijal daljnjega razvoja. Podsjetio je da je tijekom 2016. godine u Hrvatskoj ostvareno 91 milijun noćenja te ju je posjetilo oko 16 milijuna turista, a sve skupa dovelo je do 9,5 milijardi primitaka. 

„Hrvatski turizam u udjelu BDP-a iznosi oko 18 posto i to dovoljno govori koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i za hrvatski nacionalni identitet, kao i za promociju i atraktivnost naše zemlje“, kazao je Plenković. Također, podsjetio je i da je Hrvatska u 2015. od deviznih prihoda imala 7,9 milijardi eura.

Predstavljajući nacionalni program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, Plenković je poručio da su sredstava osigurana u proračunu Republike Hrvatske, dok je program „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ukupno je riječ o iznosu od 53,4 milijuna kuna. Naglasio je da su ciljevi programa povećati konkurentnost hrvatskog turizma, omogućiti nova ulaganja u kvalitetnije objekte te što bolju i veću uključenost ranjivih skupina u zapošljavanju u turističkom sektoru. Pojasnio je kako se pritom posebno misli na one koji su nezaposleni, mlađi od 24 i stariji od 54 godine te na osobe s invaliditetom.

Istaknuo je da se u 2017. godini u turizam planira uložiti više od 800 milijuna eura, dodavši da je to 21 posto više u odnosu na prošlu godinu.

„Planira se otvoriti 40-ak novih ili novoobnovljenih hotela čime se proširuje ponuda i diže kvaliteta hrvatskog turizma. Očekujem da će ovi programi podići kvalitetu i što je najvažnije produljiti turističku sezonu“, zaključio je Plenković.

Najavio je i ulaganja u obrazovni sustav, kako bi oni koji rade u uslužnoj djelatnosti i koji su prvi u kontaktu s gostima i turistima bili na što većoj razini kvalifikacije i usluge.