Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 3. 2017.

Moody's povećao izglede za porast kreditnog rejtinga Hrvatske

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je međunarodna agencija Moody's povećala izglede za promjenu hrvatskog rejtinga s negativnih na stabilne

Agencija Moody's objavila je da povećava izglede za promjenu hrvatskoga kreditnog rejtinga s negativnih na stabilne. Ta ocjena prvi je pozitivni pomak te agencije u vezi s hrvatskim kreditnim rejtingom od 2007. godine. Tako su sve tri vodeće svjetske rejting-agencije, Standard&Poor's (u prosincu 2016. godine), Fitch (krajem siječnja 2017) i naposljetku Moody's poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting. Posljedica je to snažnijeg srednjoročnog rasta gospodarstva nakon izlaska iz recesije, a Moody's navodi da se i u sljedećim godinama očekuje rast u prosjeku od oko 2,5%.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo procjenama agencije Moody's. "Ovo je još jedna poruka Vladi Republike Hrvatske da smo na dobrom putu, a ujedno i pokazuje kako se u kratkom vremenskom roku mogu preokrenuti trendovi koji su bili izrazito nepovoljni." Od početka svog mandata hrvatska Vlada svjesna je da su uredne i učinkovite javne financije temelj makroekonomske stabilnosti i gospodarskoga rasta. Zbog toga je posebna pozornost posvećena jačanju fiskalnog kapaciteta, a time i postizanju fiskalne održivosti zemlje putem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga. "Stoga je prvi put smanjen udio javnog duga u BDP-u, što su također prepoznale i pozdravile sve rejting-agencije", poručio je.

Plenković je naglasio kako će na tragu ovih pozitivnih ekonomskih i fiskalnih kretanja hrvatska Vlada nastaviti s aktivnostima povezanima s provedbom strukturnih reformi radi jačanja dugoročnog potencijala hrvatskog gospodarstva.

"Kako je stabilnost javnih financija ključna za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Republike Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu, i nadalje će ključan naglasak ekonomske politike Vlade Republike Hrvatske biti na daljnjem smanjenju javnog duga, koje će se temeljiti na fiskalnoj konsolidaciji i aktivaciji državne imovine te na poticanju gospodarskog rasta" rekao je Plenković.

Naglasio je da upravo rejting-agencije navode i preporučuju kako bi se trenutne povoljne okolnosti i kretanja trebale iskoristiti za nastavak provedbe reformi, što identificiraju kao nužan preduvjet daljnjeg poboljšanja ne samo izgleda već i samog rejtinga Hrvatske.

"Poboljšanje kreditnog rejtinga i njegovo vraćanje na razinu investicijskog Vlada Republike Hrvatske je navela kao jedan od glavnih ciljeva u svom programu", zaključio je Plenković.