Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 3. 2017.

Vodimo računa o stabilnosti gospodarskog i financijskog sustava

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja u proteklom tjednu

Govoreći o situaciji u Agrokoru, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da treba smiriti loptu i vrlo trijezno pristupiti dijalogu te kako od kompanije i vjerovnika očekuje da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu rješavanja poteškoća u poslovanju. Ponovio je da je Agrokor značajan subjekt hrvatskoga gospodarstva ističući da će Vlada pratiti sve aktivnosti u vezi s njim.

„Uloga Vlade je voditi  računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje'', kazao je.

Podsjetio je da je Hrvatska dobila i treću potvrdu o promjeni izgleda kreditnoga rejtinga agencije Moody's, koja je izglede iz negativnih pretvorila u stabilne. Time je potvrđen dobar trend, a olakšano je i izdavanje obveznica na međunarodnom tržištu. Naime, Hrvatska je izdala obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura uz kamatu od 3,19 posto te će tim sredstvima refinancirati dug koji dospijeva u travnju.

Predsjednik Vlade istaknuo je da se izdavanjem ovih obveznica ne stvara novi javni dug, a znatno manje kamate dokaz su ispravne politike u kontekstu smanjenja javnog duga i proračunskog deficita. „Zadovoljni smo kontinuirano dobrim pokazateljima o rastu BDP-a“, rekao je Plenković.

Hrvatska gospodarska komora organizirala je konferenciju o Hrvatskoj kao zemlji poželjnoj za ulaganja, na kojoj je premijer Plenković predstavio sve Vladine aktivnosti koje se odnose na administrativno rasterećenje gospodarstva i jačanje pravnog okvira i sigurnosti potencijalnih ulagača.

„Uz političku stabilnost najvažnije je da Hrvatska, svima koji ovdje žele poslovati, djeluje tako da svoj poslovni plan i program mogu realizirati u predvidivim okolnostima, kao što to i priliči članici Europske unije“, kazao je predsjednik Vlade. Poruke koje je Vlada poslala na toj konferenciji prije svega se odnose na intenzivan rad na Nacionalnom programu reformi.

„Taj će dokument, uz Program rada Vlade, biti ključan za provođenje strukturnih reformi koje će potaknuti gospodarski rast i razvoj zemlje“, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uveo je praksu redovnog izvješćivanja zastupnika u Hrvatskome saboru i hrvatske javnosti o ključnim temama Europskoga vijeća pa je tako i jučer održana rasprava o zaključcima Vijeća održanog prošloga tjedna u Bruxellesu. Izložio  je ključne stavove Hrvatske kada je riječ o proširenju Europske unije na zemlje jugoistočne Europe.

„U našem je interesu pomoći susjedima u poduzimanju reformi, reafirmirati njihovu europsku perspektivu, provoditi obveze iz Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i potaknuti ih na ispunjavanje kriterija po nizu poglavlja“, rekao je Plenković.

Razgovaralo se i o gospodarskom rastu, zapošljavanju, novim radnim mjestima, migracijama te obrambenoj i sigurnosnoj politici. Podsjetio je da je Hrvatska povećala proračunska sredstva za obranu, što je dobro prihvaćeno među članicama. Posebno je važnim istaknuo jučerašnji razgovor u Saboru o scenarijima za budućnost Europe, u kontekstu predstojećeg sastanka Europskog vijeća u Rimu povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora.

 „Naša je poruka jasna i sastoji se od tri temeljna cilja – ojačati demokratski legitimitet europskih institucija, omogućiti da građani osjete konkretnu korist od zajedničkih politika i redistributivne snage europskoga proračuna te odgovoriti na globalne izazove“, zaključio je Plenković.

Predsjednik Vlade i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport sastali su se ranije ovoga tjedna s izaslanstvom Hrvatskog olimpijskog odbora. „Moramo podržavati hrvatski šport, ali se I osvrnuti na negativne fenomene koji se događaju u sportu. Zato u ime Vlade snažno osuđujem sve oblike huliganizma, divljaštva i nasilja na stadionima“, istaknuo je premijer Plenković i poručio da će Vlada učiniti sve da se te pojavnosti iskorijene.