Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 4. 4. 2017.

U lipnju zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara BiH

Drugi dan boravka u Mostaru predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je neformalnim susretom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem

Plenković i Zvizdić razgovarali su o unapređenju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, kao i o pripremama za zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja će se održati u lipnju 2017. godine. "Siguran sam da ćemo tu dotaknuti sve što je bitno za daljnju dinamiku naših odnosa", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  Izvijestio  je da je bilo riječi i o europskom putu Bosne i Hercegovine te naporima koje Vijeće, ali i sve druge razine vlasti ulažu u odgovore na upitnik Europske komisije, koji bi trebao biti ispunjen do ljeta. Izrazio je nadu da će nakon temeljite evaluacije Komisija predložiti da Bosna i Hercegovina dobije status države kandidata. "Hrvatska će kao i dosada biti glavni zagovaratelj, podupiratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu", istaknuo je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istaknuo je da je riječ o konstruktivnom sastanku na kojem je iskazana potpuna opredijeljenost daljnjem razvoju dobrosusjedske i regionalne suradnje. Ponovio je da je bilo riječi o europskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i o gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Rekao je da su dogovorene i teme za zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, unutar kojih će se konkretizirati projekti na kojima rade koordinativni timovi. Istaknuo je da se na zajedničkoj sjednici očekuje potpisivanje četiri do pet značajnih sporazuma, kao i dogovor o projektima koji su važni za unapređenje gospodarske suradnje i daljnje infrastrukturne povezanosti Hrvatske i BiH. Naglasio je još jednom da su bilateralni odnosi izuzetno dobri, kao i to da nema mnogo spornih pitanja između dviju zemalja, a idućih mjeseci pripremit će se adekvatni modeli, zaključci i riješena za sva pitanja o kojima je danas bilo riječi. Kazao je nadalje da je premijera Plenkovića upoznao s kapacitetima Agrokora i Konzuma u kontekstu njegova poslovanja i njegovih zaposlenika u Bosni i Hercegovini.

Plenković je izvijestio o aktivnostima koje hrvatska vlada poduzima glede stabilnosti gospodarskog i financijskog sustava te o novom posebnom zakonu o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji će se sutra raspraviti u Hrvatskom saboru. Kazao je da Vlada želi pronaći model u kojem će se prije svega osigurati likvidnost kompanije, a time i mogućnost isplate potraživanja dobavljača, normalno funkcioniranje niza kompanija u okviru koncerna, njihovo restrukturiranje i sigurnost zaposlenika, za što je bitan dogovor vlasnika i vjerovnika.