Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 29. 4. 2017.

Konsenzus o pregovorima s Velikom Britanijom o istupanju iz EU-a

Nakon posebnog sastanka Europskoga vijeća u formatu 27, na kojemu su usvojene Smjernice za pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom, premijer Plenković razgovarao je s novinarima

Najvažnijim je ocijenio da je po tom pitanju postignut apsolutni konsenzus. „Zahvalili smo se Komisiji, predsjedniku Junckeru i glavnom pregovaraču Michelu Barnieru na predstavljenom okviru za pregovore. Prema sadašnjim procjenama, proces bi trebao početi od lipnja. Strukturiran je tako da svaki tjedan ima određenu fazu u pripremama, dakle, priprema na strani Europske unije, potom razmjena informacija s Ujedinjenom Kraljevinom, tjedan pregovora i nakon toga povratno izvješćivanje“, pojasnio je.

Kazao je da bi, prema sadašnjim procjenama, ovaj proces trajao najmanje godinu i pol dana, ukoliko sve bude išlo prema očekivanjima.

„S hrvatske strane, izrazio sam dvije bitne stvari za nas: pitanje slobode kretanja radnika, protoka ljudi, a drugo je pristupanje onim međunarodnim ugovorima kojima Hrvatska još nije pristupila u kontekstu izlaska Ujedinjene Kraljevine. Generalno govoreći, za nas je najbitniji dogovor o financijskoj nagodbi i proračunskim reperkusijama izlaska UK iz Europske unije“, istaknuo je Plenković.

Na upit o mogućem sjedištu Europske agencije za lijekove, predsjednik Vlade odgovorio je da o tome nije bilo detaljnih rasprava te najavio da će se tek na Europskome vijeću u lipnju donijeti metodološki okvir o načinima odlučivanja i kandidiranja za eventualno mjesto domaćina agencije. Dodao je da će Hrvatska napraviti temeljite pripreme za što su zadužena Ministarstva vanjskih i europskih poslova, zdravstva i financija, uz Misiju u Bruxellesu.

„Danas je za nas najbitnije da smo postigli dogovor u skladu sa revidiranim zakonikom o schengenskim granicama - mogućnost da se prijeđe sa sustavne na ciljanu kontrolu čim gužve na granici prijeđu više od 15 minuta“, ponovio je Plenković.

Dodao je da je uz pomoć predsjednika Tuska i Junckera, pronađeno rješenje koje će spriječiti velike zastoje i čekanja na granicama.

,,Za mene je to bila najvažnija zadaća današnjeg dolaska u Bruxelles, očekujem protok ljudi i normalno odvijanje turističke sezone, i da će u konačnici zaštita naših gospodarskih interesa na ovaj način biti puno lakše rješiva, nego što je to bilo prije ovog sastanka. Želim i na tome pokazati našu ozbiljnost i vjerodostojnost. Naš je cilj čvrsto kontrolirati vanjske granice i na taj način pokazati da smo vjerodostojni kada ispunjavamo kriterije koje će Komisija gledati temeljito“, kazao je Plenković.

Naglasio je da činjenica da ulazimo u Schengenski informacijski sustav 27. lipnja, stavlja našu policiju i službe u jednak položaj kao i druge europske službe i daje im pristup u tri baze podataka - nacionalnu, Schengensku i Interpolovu.

„Moramo spriječiti dva čepa, jedan na ulazu, drugi na izlazu iz zemlje. Hrvatska je tranzitna zemlja za mnoge građane Europske unije, ali i građane trećih država koje rade u Europskoj uniji. Za nas je najbitnije da napravimo propulzivnost na granici sa Slovenijom, koja je za turističku sezonu esencijalna, a isto tako ćemo raditi na tehničkim i na pravnim mogućnostima na izlascima prema Crnoj Gori, BiH ili Srbiji“, rekao je.

Novinare je zanimalo smatra li premijer da je bilo propusta bivšeg ministra Orepića kada se radi o donošenju uredbe kojom se uvela sustavna kontrola na granicama.

„Ne. Surađivao sam odlično i s kolegama Petrovom, Orepićem, Dobrovićem, Šprljom. Ivan i ja smo jučer 20 minuta razgovarali telefonski, i prijateljski zaključili da u ovim okolnostima nema drugog izlaza. Ova se uredba revidirala zbog terorističkih akata, a ne zbog toga da netko Hrvatsku kao nečlanicu Schengena stavio u podređeni položaj. Ali europsko pravo se može inteligentno primjenjivati. To je ono što mi sada radimo“, poručio je Plenković.