Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mursko Središće | 12. 5. 2017.

Zakonski okvir je čvrst, Vlada je glede Agrokora spriječila cunami

U sklopu proslave Dana Grada Murskog Središća, predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je mjesnu ispostavu Zavoda za hitnu medicinu

Odlukom Hrvatskog sabora od 14. svibnja 1997. Mursko Središće dobilo je status Grada te ove godine obilježava svoju 20. obljetnicu. Čestitavši Dan Grada, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je 20. godina predstavlja veliki jubilej. Dodao je da je Međimurska županija jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija.

„Siguran sam da će ova Ispostava hitne medicine biti vrlo korisna i najbrži izlaz u slučaju nezgode ili potrebe“, kazao je i dodao kako ona jača infrastrukturu i rješava ključne potrebe. Najavio je da je u planu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih cesta izgradnja mosta i obilaznice, što je ocijenio važnim za daljnji razvoj Murskog Središća i kvalitetniju prometnu povezanost Hrvatske.

Pet timova hitne medicinske pomoći "T2" počinje s radom 15. svibnja. U prilagodbu prostora koji će dijeliti  Grad Mursko Središće i općine Selnica, Sv. Martin na Muri, Podturen, Štrigova, Vratišinec i Sv. Juraj na Bregu ukupno je uloženo 330.000 kuna, a Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije opremio ga je namještajem, potrebnom medicinskom opremom, lijekovima i medicinskim potrošnim materijalom.

Ranije danas, u Dugom Selu, odgovarajući na pitanja novinara premijer Plenković ponovio je da će nove ministre Hrvatskom saboru predstaviti na prvoj sjednici nakon lokalnih izbora te naglasio još jednom da Vlada i sva ministarstva funkcioniraju normalno.

U kontekstu jučerašnje odluke Vlade kojom je DORH-u odobreno 5 milijuna kuna za utvrđivanje mogućih nezakonitosti u koncernu Agrokor, predsjednik Vlade odlučno je odbacio insinuacije da se radi o pritisku na pravosudne institucije.

„Vrlo je važno znati da je DORH taj koji traži dodatna sredstva od Vlade“, kazao je pojasnivši da je DORH taj koji se obratio Vladi, koja odlučuje o proračunu i preraspodjeli sredstava, sa zahtjevom da mu se odobre dodatna sredstva s obzirom da je slučaj kojim se bave vrlo kompleksan.

„Što radi odgovorna vlast u ozbiljnoj i organiziranoj državi, koja je članica Europske unije i NATO-a? Vlast se ne miješa u rad niti pravosuđa niti DORH-a niti policije niti radi ikakav pritisak. Vlast ne radi hajku niti traži nečiji politički skalp. Ono što odgovorna vlast radi jest omogućuje institucijama potrebne instrumente i alate da rade svoj posao neovisno i učinkovito. I to je ta fina nijansa između politikantstva i ozbiljne politike. Ja pripadam ovoj drugoj“, poručio je Plenković.

Upitan je li prije nove godine znao za krizu u Agrokoru, premijer Plenković kazao je kako on ne može imati nikakva saznanja o tome kakve su poslovne knjige neke kompanije.

„Ja to nisam znao niti me je bilo koja služba ili institucija o tome obavijestila“, rekao je.

U kontekstu mogućih tužbi protiv države, predsjednik Vlade ustvrdio je da je okvir Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja vrlo čvrst i kvalitetan te da omogućuje da kroz proces restrukturiranja dođe do nagodbi i sređivanja niza dugova koji su se generirali proteklih godina.

„To je temeljna zadaća izvanrednog povjerenika i renomiranih međunarodnih savjetnika koji mu u poslovnom i financijskom restrukturiranju pomažu“, naveo je Plenković.

Poručivši da je plan A, kojemu je rok godinu dana, u tijeku, premijer Plenković naglasio je da je Vlada svojim djelovanjem spriječila tsunami.