Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Metković | 14. 5. 2017.

Ne štitimo ničiji kriminal, nadležna tijela utvrdit će moguće nezakonitosti

Na prepunom središnjem gradskom trgu u Metkoviću Andrej Plenković izrazio je uvjerenje u izborni uspjeh HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Dalibora Milana i HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na predizbornom skupu u Metkoviću predsjednik HDZ-a Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo što može podržati HDZ u Metkoviću i kandidata za gradonačelnika Dalibora Milana.

,,Imamo sjajne kandidate i odličan program. Siguran sam da će ova lista mladih i obrazovanih ljudi, predvođena budućim gradonačelnikom Daliborom Milanom donijeti kvalitetnija rješenja za budućnost Metkovića„, poručio je Plenković.

Premijer Plenković potom je odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim političkim temama

Na pitanje o izjavi Bože Petrova da će ministar Marić bitii smijenjen zato što je tako naredio g. Pupovac, predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da će popunjavanje Vlade uslijediti nakon drugog kruga lokalnih izbora te da će sastav te vlade biti plod dogovora rekonfigurirane parlamentarne većine.

„Odabir ministara će bit moj. U ovom trenutku govori isključivo o popunjavanju trenutno ispražnjenih ministarskih mjesta“, poručio je Plenković.

Na upit da komentira izjavu člana Mosta Orepića da će razrješenje situacije s Agrokorom pokazati kako je Most bio u pravu, predsjednik Vlade odgovorio je da u Hrvatskoj 2017. postoji podjela vlasti između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, a osobito fina nijansa između onoga što radi Državno odvjetništvo, policija i USKOK i onoga što može raditi politika.

„Politika je tu da osigurava preduvjete i da se apsolutno ne miješa u rad pravosuđa, a kamoli organa koji se bave kaznenim progonom, rekao je premijer.

Istaknuo je važnim da je Vladinim aktivizmom u vezi Agrokora osigurana stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Naglasio je da Vlada želi da se u odgovarajućem pravnom procesu pronađe onaj tko je eventualno odgovoran za bilo kakve nezakonitosti i nepravilnosti.

„To neće utvrđivati bilo koja stranka, niti bilo koji politički dužnosnik, to će utvrđivati policija, DORH, a konačni stav će donositi hrvatski sudovi. To je ta razlika o kojoj cijelo vrijeme govorimo i stoga odlučno odbacujem teze o tome da Vlada, HDZ i bilo tko od nas na bilo koji način želi zaštiti bilo kakav kriminal ili kaznene radnje, kazao je Plenković.

Na političke komentare da nema većinu i „uzurpira“ vlast, premijer Plenković odgovorio je kako onaj tko gubi ima pravo na svoj komentar.

„Ono što je važno je da HDZ i Vlada idu dalje. Vlada normalno funkcionira, a sve ovo drugo ćete vidjeti ubrzo nakon izbora“, zaključio je Plenković.