Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 18. 5. 2017.

Premijeru Plenkoviću Večernjakov pečat europskog lidera i lobista za BiH

Predsjednik Vlade Plenković u Mostaru je sudjelovao na šesnaestoj svečanosti Večernjakov pečat, dodjeli priznanja osobama koje su obilježile 2016. godinu u Bosni i Hercegovini

Nagrade Večernjeg lista nositeljima europskih vrijednosti, osobama koje su Bosni i Hercegovini pomogle na njezinu europskom putu, ove su godine pripale slovačkom ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčaku – za osobu godine u Europi; predsjedniku hrvatske vlade Plenkoviću – pečat europskog lidera i lobista za BiH; te Draganu Čoviću, hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine – pečat promotora europskih vrijednosti.

Premijer Plenković u prigodnom je obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije na priznanju i nagradi te izrazio zadovoljstvo time što priznanje za potporu Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu prima predsjednik hrvatske vlade. Dodao je da to nije samo priznaje njemu nego poruka o ukupnoj hrvatskoj vanjskoj politici, a prije svega o partnerstvu Hrvatske i Bosne i Hercegovine u europskim vrijednostima.

Ocijenio je da je europski put najbolje rješenje za razvoj Bosne i Hercegovine, za njezinu funkcionalnost i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i svih ljudi koji žive u BiH.

"Pripravni smo vam pomoći našim iskustvom, našim angažmanom kroz europske institucije u Europskom vijeću, u Vijeću ministara i Europskom parlamentu", poručio je premijer Plenković.

Smatra da je trenutačna faza, priprema odgovora na zahtjevan upitnik Europske komisije, među krupnijim izazovima za svaku administraciju.

"Siguran sam da će naši prijatelji i kolege u BiH na središnjoj razini, na razini entiteta i na razini županija dati kvalitetan doprinos da upravo taj upitnik pokaže i reflektira spremnost Bosne i Hercegovine za stjecanje kandidatskog statusa i uz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prelazak u onu drugu fazu, a to su pregovori o pristupanju", rekao je predsjednik Vlade.

Poručio je da na tom putu BiH može računati s Hrvatskom kao prijateljem, partnerom i saveznikom.

U kategoriji Naše gore list Večernjakovu je nagradu u Mostaru primio ministar državne imovine Goran Marić.