Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 19. 5. 2017.

Neprihvatljivo je da Hrvatima u BiH drugi biraju političke predstavnike

U razgovoru za Večernji list BiH premijer Plenković je istaknuo da je priznanje Večernjakov pečat koje je primio u Mostaru potvrda ispravne politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini

Premijer Plenković je u razgovoru s novinarom Večernjeg lista Zoranom Krešićem istaknuo da mu je iznimno stalo da Bosna i Hercegovina uspije na europskom putu.

"Ranije sam kao zastupnik u Europskom parlamentu nastojao biti usmjeren na političku potporu BiH u svim institucijama Europske unije, a posebno kako bi se omogućilo podnošenje zahtjeva za BiH za članstvo u EU početkom 2016. Stabilna i europska Bosna i Hercegovina strateški je važna za Hrvatsku i stoga ćemo u najboljoj namjeri prijateljski pomoći reformske napore BiH", podsjetio je Plenković.

U tom kontekstu, vrlo korisnim je ocijenio što će se uskoro održati i zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske s Vijećem ministara BiH, nakon sedam godina, gdje ćemo potpisati Ugovor o europskom partnerstvu.

Govoreći o izmjenama u vezi Izbornog zakona, Plenković je naglasio da je BiH zemlja tri jednakopravna konstitutivna naroda, kao i svih ostalih građana.

"Neprihvatljivo je da jedan konstitutivan narod drugom konstitutivnom narodu bira njegove političke predstavnike. Kada bi se prihvatila takva praksa, onda se gubi smisao statusa konstitutivnosti Hrvata u BiH", poručio je Plenković.

Dodao je kako je prijedlog Hrvatskog narodnog sabora razumno rješenje koje su ponudili politički predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti.

"Vrijeme je za političke odluke kako bi BiH ponovno ubrzala svoj europski put", rekao je Plenković.

Komentirajući situaciju kojoj se našao koncern Agrokor, premijer Plenković naglasio je kako je Vlada Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku osigurala stabiliziranje stanja u kompaniji i spriječila nekontroliranu ekonomsku i financijsku krizu, koja bi se osim u Hrvatskoj osjetila i u susjednim zemljama.

"Posebna pozornost posvećuje se odnosu s dobavljačima, uključujući i onima u Bosni i Hercegovini. Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini posluju redovito i plaćaju svoje obveze prema zaposlenicima i dobavljačima, tako da nema razloga za zabrinutost", napomenuo je Plenković.

Plenković je istaknuo su brojni pozitivni gospodarski pokazatelji za Hrvatsku izrazito bitni i ohrabrujući.

"Bilježimo pad nezaposlenosti, značajan rast zaposlenosti, BDP, industrijska proizvodnja i izvoz rastu, plaće velikog broja zaposlenih su porasle zahvaljujući poreznom rasterećenju koje smo proveli. I na makroekonomskoj razini, proračunski manjak nikada nije bio manji, a udio javnog duga se smanjuje", podsjetio je Plenković.

Dodao je kako Vlada osmišljava cijeli niz mjera usmjerenih na pružanje potpore obiteljima i mladima, kao što su subvencioniranje stambenih kredita i osjetno povećanje roditeljskih potpora. Pojasnio je kako je važan smjer u kojem idu stranka i država, a on je pozitivan u političkom i gospodarskom pogledu. Naveo je da je nasuprot onim strankama koje imaju protestni predznak i koje su rušilački raspoložene, HDZ ozbiljna stranka matice koja gradi.

"Rejting stranke je iznad 30 posto. To znači da - unatoč brojnim izazovima s kojima se Hrvatska suočava – naši članovi i većina birača vrlo dobro prepoznaje naše aktivnosti za boljitak cijelog društva", zaključio je Plenković.

Plenković je najavio kako će nakon lokalnih izbora na kojima će HDZ uvjerljivo pobijediti, na prvoj idućoj sjednici Hrvatskog sabora u lipnju, predstaviti nove ministre.

"Tada će svi politički akteri odlučivati hoće li se pridružiti politici rješavanja problema hrvatskih ljudi i političkoj stabilnosti ili će preferirati nove izbore. HDZ je spreman za obje opcije", poručio je Plenković.

Intervju u cijelosti (PDF)