Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 22. 6. 2017.

Aribtraža sa Slovenijom završena je, možemo potražiti neko drugo rješenje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i Europskoga vijeća u Bruxellesu. Glavne su teme sigurnost i obrana, migracije, rast i zapošljavanje.

Na summitu Europske pučke stranke sudjelovali su također predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, njemačka kancelarka Angela Merkel, mađarski premijer Viktor Orban, a sjednicu je vodio predsjednik EPP-a Joseph Daul, s kojim je Plenković uoči summita održao poseban sastanak.

Po dolasku u sjedište Europskoga vijeća, uoči sastanka predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem, predsjednik Vlade Plenković je okupljenim novinarima izjavio kako očekuje da Velika Britanija prije izlaska iz Europske unije ispuni sve svoje dogovorene financijske obveze.

,,Znate i sami da se Velika Britanija ubraja u skupinu desetak zemalja članica koje financiraju preko 80 posto proračuna. Prema tome, dugoročno, njen izlazak će sigurno imati određene reperkusije", kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je za Hrvatsku bitno da sve što joj je alocirano ostane kao što je i dogovoreno u ovoj financijskoj perspektivi, dok će u pregovorima o idućoj financijskoj perspektivi voditi računa o svojim interesima.

Na pitanje hoće li se Hrvatska kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove, predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da je to za Hrvatsku bitno, jer je država članica koja na svom teritoriju nema nijednu agenciju. Podsjetio je na to da tu temu razmatra radna skupina koju vodi ministar Kujundžić.

Zamoljen da komentira skori pravorijek arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade rekao je da je kolegama na Summitu EPP-a jasno poručio da je Hrvatska napustila arbitražu, te je konačna odluka neće obvezivati.

,,Očekujem puno živahne atmosfere u medijima, ali ozbiljne smo susjedne države, prijateljske zemlje. Imamo otvoreno pitanje. U dobroj smo se vjeri odlučili za arbitražu. To nije uspjelo, ona je, nažalost, za nas nepovratno kontaminirana. Dovoljan je argument da su tadašnji sudac kojega je postavila Slovenija i slovenska agentica sami dali ostavke. Dakle, to je za nas case closed", istaknuo je Plenković.

Dodao je da Hrvatska ostaje spremna na nastavak razgovora u nekom drugom okviru rješavanja otvorenog pitanja granica.

Odgovarajući na pitanje o problemu građana kojima prijeti ovrha, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da su dva ministra sudjelovala na okruglom stolu koji je organizirala predsjednica Republike te ponovio da će Vlada naši rješenje koje je socijalno osjetljivo – bilo podizanjem cenzusa onog dijela primanja koji ne bi mogao biti ovršen ili da se pronađe drugi smještaj onima koji bi bili ovršeni.