Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Podgorica | 2. 8. 2017.

Želimo zajednički štititi manjinska prava

Predsjednik Vlade Plenković boravi danas u Podgorici u povodu Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje, a posjet je započeo susretom s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori

Plenković je izrazio zadovoljstvo time što Hrvati u Crnoj Gori imaju ministricu i zastupnika u parlamentu, kao i čelnike pojedinih općina, osobito u Boki Kotorskoj. Naglasio je da je podrška Vlade hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori kontinuirana.

"Želimo u dogovoru s Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo", poručio je predsjednik Vlade i dodao da nacionalne manjine dodatno povezuju Hrvatsku i Crnu Goru.

Kazao je da je položaj Hrvata u Crnoj Gori dobar te da su oni predmet kontinuiranog dijaloga mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova. "Hrvati su prisutni u političkom, kulturnom i javnom životu, što je izuzetno korisno za njihov položaj ovdje kao i za povezivanje dvijuzemalja", ocijenio je predsjednik Vlade.

Na rubu sastanka Američko-jadranske povelje predsjednik Vlade sastat će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te s predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom.