Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Jelsa | 14. 8. 2017.

Hvarska baština obvezuje nas na potporu tom biseru turizma

Povodom Dana Općine Jelsa predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici općinskoga vijeća

Nakon sjednice novinarima je kazao da mu je zadovoljstvo danas, uoči blagdana Velike Gospe, biti u Jelsi i čestitati Dan Općine svim Jelšankama i Jelšanima.

Plenković je tom prigodom najavio novi Zakon o otocima koji Vlada priprema i koji će krenuti u proceduru ove jeseni. Dodao je da je u okviru Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osnovana posebna Uprava za otoke s trajnom zadaćom da predlaže sve mjere nužne za ravnomjeran razvoj Hrvatske, u ovom trenutku posebno za razvoj otoka koji su se u izvrsnoj turističkoj sezoni pokazali generatorom rasta hrvatskoga gospodarstva.

Poručio je da će Vlada nastaviti s izgradnjom ceste od Jelse prema Sućurju, kako bi se istočni dio otoka što bolje integrirao i kvalitetnije povezao s ostalim dijelovima otoka. Napomenuo je i da će Vlada pomoći što boljem povezivanju otoka Hvara s kopnom, ali i poraditi na kvalitetnijem povezivanju otoka s drugim otocima.

Naglasio je da bogata hvarska baština s UNESCO-vog popisa - od Hore, čipke, procesije Za križem - obvezuje da taj biser hrvatskoga turizma bude u fokusu potpora Vlade, a posebice kada je riječ o ribarstvu, pomorstvu, poljoprivredi i prometnoj i komunalnoj infrastrukturi, odlaganju otpada, vodoopskrbi, svemu što je važno turistima i ljudima koji žive na Hvaru.