Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 9. 2017.

Naći ćemo rješenje koje uvažava žrtvu branitelja, ali i širi kontekst Jasenovca

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a podržalo je odluku da se u idućih nekoliko dana nađe rješenje koje je prihvatljivo i udrugama koje su postavile spomen-ploču i onima koji ne žele takav natpis u Jasenovcu

U izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako se na stranačkim tijelima raspravljalo o aktualnim političkim pitanjima te zbivanjima tijekom ljetnih mjeseci.

"Razgovarali smo o aktivnostima Vlade RH i svim izazovima s kojima se ona susreće. Očekujem vrlo angažiran rad naših saborskih zastupnika, ali i naših stranačkih organizacija na terenu - osobito što smo na lokalnim izborima preuzeli odgovornost za vođenje većine općina, gradova i županija", rekao je Plenković.

Govoreći o tijeku razgovora o spomen ploči u Jasenovcu, Plenković je pojasnio kako nema nikakvih ultimativnih zahtjeva ni od kojeg partnera u parlamentarnoj većini, dodavši da e radi o političkim razgovorima, a to pitanje treba podijeliti na dvije faze.

"Prva je konkretno rješavanje spomen-ploče koja je postavljena u čast 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika HOS-a - koji su svoj život dali za Hrvatsku i kojima iskazujemo naše najveće poštovanje i pijetet. No grb udruge HOS-a Grada Zagreba, koji u sebi sadrži „Za dom spremni“, nije primjeren na tom mjestu kada se kontekstualizira s ustaškim logorom u Jasenovcu", ocijenio je Plenković.

Poručio je kako je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a podržalo da se u sljedećih nekoliko dana iznađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile spomen-ploču i onima koji žele da takav natpis nije u Jasenovcu.

Dodao je kako trenutno postoji više scenarija i u ovom trenutku se razrađuje rješenje koje bi uvažavalo i žrtvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, ali i širi kontekst Jasenovca.

Komentirajući izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o nezaposlenosti u Hrvatskoj, premijer Plenković ocijenio je kako se tu nije radilo o kritikama predsjednice. Ključnim smatra da je u Hrvatskoj nezaposlenost 10,6 posto, što je najniža stopa nezaposlenosti u proteklih 27 godina.

"Istodobno, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, povećana je zaposlenost za 25.000 radnih mjesta u odnosu na 2016. i više od 50.000 radnih mjesta u odnosu na 2015. godinu. Da postoji problem odlazaka ljudi iz Hrvatske - postoji. Međutim, ako pogledamo gospodarske trendove, rast BDP-a, ako pogledamo rekordnu turističku sezonu, ukupne učinke porezne reforme, onda možemo reći da u gospodarskom smislu Hrvatska ide u pravom smjeru", poručio je Plenković.

Što se tiče odnosa između Hrvatske i Srbije, Plenković je najavio kako će Hrvatska nastaviti težiti pronalaženju rješenja za niz otvorenih pitanja, primjerice, za položaj hrvatske manjine u Srbiji, i to u svjetlu činjenice da hrvatski građani srpske nacionalnosti imaju zajamčena tri zastupnika u Hrvatskom saboru i dio su parlamentarne većine.

"Nedavno smo donijeli poseban program za nacionalne manjine. One su naši partneri, konzultiramo se o ključnim pitanjima, imaju zajamčenu reprezentativnost. Voljeli bismo da je slično i u Narodnoj skupštini Srbije, a da ne govorimo o nizu drugih pitanja kao što su granice, nestalih i druga. A ta nas pitanja opterećuju još iz vremena agresije Miloševićeva velikosrpskog režima na Hrvatsku", zaključio je Plenković.