Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 9. 2017.

Zaposlenih je 50.000 više nego prije dvije godine i 25.000 više nego lani

Premijer Plenković očekuje da će do kraja idućeg tjedna biti dogovoren posjet slovenskog premijera Cerara Zagrebu, a pritom je pozicija Hrvatske o arbitraži definirana odlukom Hrvatskog sabora

Predsjednik Vlade Plenković ponovio je u izjavi medijima čestitke Ministarstvu obrane i Jutarnjem listu na organizaciji konferencije posvećene razvoju hrvatske obrambene industrije, koji je ocijenio važnim u širemu globalnom angažmanu Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a. 

Predsjednik Vlade podsjetio je na to da je hrvatski kontingent, koji je jučer otišao u Afganistan, u cijelosti opremljen opremom hrvatskih proizvođača, što je jasna poruku da je razvoj obrambene industrije bitan za izvoz, ali i za razvoj hrvatskog gospodarstva općenito.  

Osvrnuo se i na izjave potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa o odluci arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici, kazavši da bi on imao drugačiji stav da je u pitanju njegova država. 

„Da je u Nizozemskoj bila takva situacija, pitao bih se što bi on kao bivši ministar vanjskih poslova govorio“, poručio je Plenković. 

Što se tiče otvorenog pitanja granice, predsjednik Vlade je ponovio da pravna stečevina Europske unije nije supstitut međunarodnog prava na temelju kojega se uređuju granice. Ponovio je također da je pozicija Hrvatske jasna jer je definirana odlukom Sabora. 

Naglasio je da nakon objave presude arbitražnog suda nije došlo do histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima i da je njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole rezultirao najboljom turističkom sezonom otkad je neovisne Hrvatske.  

„Očekujemo preko 100 milijuna noćenja i time pokazujemo da smo svjesni kako kroz dijalog i dogovor možemo rješavati zajednička bitna pitanja u interesu obiju zemalja", kazao je. 

Rekao je nadalje da očekuje da će do kraja idućeg tjedna biti dogovoren posjet premijera Cerara Zagrebu, a taj bi se susret trebao održati nakon njegova povratka sa zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda krajem rujna. 

Govoreći o broju nezaposlenih, predsjednik Vlade rekao je da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je broj osiguranika već nekoliko mjeseci preko 1,5 milijuna, dakle da broj zaposlenih raste. Danas je oko 50.000 više zaposlenih nego prije dvije godine, a 25.000 više nego lani, unatoč tome što je određen broj građana napustio zemlju, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade pojasnio je da su ti građani napustili Hrvatsku zbog mogućnosti i mobilnosti koja im se nudi. Istaknuo je da je Vlada poduzela brojne mjere te da je dvije milijarde kuna uloženo u programe kao što su "Od mjere do karijere" i niz lokalnih inicijativa. Usto je broj nezaposlenih mladih ljudi pao s 50% prije nekoliko godina na današnjih 34%, što pokazuje da se stanje na tržištu rada popravlja.

„Aktivnosti Vlade za povećavanje zapošljavanja su kontinuirane. Podaci  kojima mi baratamo pouzdani su i točni i iza njih stojimo“, naglasio je Plenković.

Premijer Plenković najavio je da će se sutra sastati Posebno stručno povjerenstvo za provedbu kurikularne reforme i dogovoriti usuglašen Akcijski plan, koji će mu zatim predstaviti do kraja ovoga tjedna. nakon toga radit će se na modificiranju strukture Posebnog stručnog povjerenstva.