Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 5. 9. 2017.

Do izbora 2018. očekujemo dogovor svih aktera u BiH o izbornom zakonu

Prvi dan posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Plenković završio je u Mostaru, gdje je sudjelovao u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece

Tim je povodom u sklopu Studentskog doma za nadarene studente slabijih materijalnih mogućnosti otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića, koji je u vrijeme Prvoga svjetskog rata osigurao u Slavoniji i Srijemu prihvat i smještaj za oko 17.000 glađu ugrožene hercegovačke djece. Hrvatska je za izgradnju Studentskog doma izdvojila 3,2 milijuna kuna. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Vlada Republike Hrvatske jedan od kontributora za ovaj veliki i plemeniti projekt, koji je na tragu fra Didaka  Buntića, njegove dobrote i temeljne ideje kršćanske solidarnosti. 

„Ova poruka doma za one studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponavlja tu temeljnu ideju i to temeljno načelo“, naglasio je. 

Ponovio je da je Hrvatska prijateljica i saveznica Bosne i Hercegovine te da će svaki put kada to može podržati inicijative koje vode očuvanju identiteta i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Zahvalio je predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pozivu i izvrsnoj suradnju i dijalogu o svim pitanjima važnima za unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Činjenica da je ovo moj sedmi posjet Bosni i Hercegovini u 11 mjeseci mandata je signal da je naša potpora ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima koje hrvatska Vlada kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH financira“, naglasio je Plenković.

Ponovno je izrazio punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu, kao i podršku Hrvatske u tom procesu. „Radimo u najboljoj namjeri i otvorena srca, sa željom da sve što je Hrvatska prošla bude na korist Bosni i Hercegovini i na dobrobit kvalitetnog dijaloga između triju konstitutivnih naroda i svih ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je na zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanu u srpnju na kojoj je, među ostalim, raspravljena i tema Pelješkoga mosta. Dodao je kako smatra da je dijalog koji se o Pelješkom mostu vodio proteklih godina bio vrlo jasan u tehničkom smislu. 

„Hrvatska je, kada je radila projektnu dokumentaciju, izašla u susret onim gabaritima koje je zahtijevala bosanskohercegovačka strana. Sam most bit će fizički na hrvatskom teritoriju, a ono što je važno jest da će prolaz svim brodovima prema Neumu biti omogućen bez ikakvih poteškoća“, istaknuo je. 

Upitan o izbornom zakonu u BiH, predsjednik Vlade kazao je kako očekuje da se do idućih redovnih izbora u BiH 2018. postigne politički dogovor svih aktera te da se donesu odgovarajući propisi kako bi se izborni proces učinio pravednijim. 

„To je ono što Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod žele, i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Želimo rješenje s kojim će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi politički akteri“, kazao je Plenković i dodao da se to pitanje u prvom redu postavlja institucijama i političkim strankama Bosne i Hercegovine. 

U Mostaru je održana i svečana akademija u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece. Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom govorio o važnosti djelovanja fra Didaka Buntića i njegovu velikom pothvatu kojim je tisuće djece spašeno od gladi. Naglasio je da će hrvatska vladai dalje podupirati projekte koji su dobri za Bosnu i Hercegovinu i za opstojnost Hrvata u njoj.