Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 10. 2017.

Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Dana neovisnosti

Nastavit ćemo ustrajno graditi moderno društvo koje počiva na univerzalnim i europskim vrednotama demokracije, solidarnosti, vladavine prava i društvene odgovornosti

Hrvatska ove godine ponosno slavi 26. Dan neovisnosti. Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. donio hrabru odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom. Taj će dan zauvijek ostati zapamćen jer smo tada izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku.  

U pravednom i nametnutom Domovinskom ratu Hrvatska je obranila i učvrstila svoju samostalnost i neovisnost. Stoga neizmjernu zahvalnost i duboko poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, osobito onima koji su svoje živote položili za slobodu Domovine.  

U proteklih dvadeset i šest godina Hrvatska je prošla zahtjevan put. Prstupom Europskoj uniji i članstvom u NATO-u ispunili smo svoje najvažnije strateške ciljeve. Pokazali smo se kao pouzdan i vrijedan partner te član brojnih uglednih međunarodnih organizacija, a naši vojnici diljem svijeta sudjeluju u najzahtjevnijim vojnim misijama.  

Hrvatska vlada čini sve kako bi građanima omogućila kvalitetniji i bolji život. Posvećeni smo jačanju političke stabilnosti i gospodarskom razvoju zemlje. Nastavit ćemo ustrajno graditi moderno društvo koje počiva na univerzalnim i europskim vrednotama demokracije, solidarnosti, vladavine prava i društvene odgovornosti.  

U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno čestitam vam  Dan neovisnosti!