Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 10. 2017.

Danas gradimo slobodno i kvalitetno uređeno hrvatsko društvo

U povodu Dana neovisnosti premijer Plenković položio je na Mirogoju vijence u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana te na grobnici neznanih žrtava Domovinskog rata

Nakon polaganja vijenaca predsjednik Vlade izjavio je da 26 godina nakon odluke Hrvatskoga sabora o proglašenju neovisnosti još jednom izražava poštovanje prema državnome vrhu toga doba i svim braniteljima koji su dali život za slobodu Hrvatske. Nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora doslovce pokušala likvidirati hrvatski državni vrh, više nije bilo dvojbe o nužnosti tog koraka. "Taj je dan otvorio put prema međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa s brojnim zemljama", rekao je Plenković.

Naglasio je da je tada, u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku, Hrvatska proživljavala najteže dane. Međunarodnim priznanjem 15. siječnja 1992. otvorio se put slobode, demokracije i neovisnosti kao ostvarenje želja niza hrvatskih naraštaja. „Stoga i danas imamo zadaću raditi na kvalitetnom uređenju našega društva, poštivanju univerzalnih vrijednosti, jačanju pravne države, ekonomskih sloboda te na tome da se svi naši građani osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj", rekao je.

Na molbu okupljenih novinara da komentira primjedbe oporbe da nije pozvana na današnju priredbu, predsjednik Vlade pojasnio je da je proslava na Trgu Sv. Marka javni događaj, kao i zadnji dan smjene straže te Dan otvorenih vrata u Hrvatskome saboru, na koji su dobrodošli svi građani, pa dakako i oporba.

Na pitanje o sastanku ministra financija Zdravka Marića s Ivicom Todorićem u ožujku, predsjednik Vlade je odgovorio da su se sve do stupanja na snagu Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja vodili brojni razgovori u interesu očuvanja hrvatskoga gospodarstva i financijskog sustava te sprečavanja negativnih posljedica po gospodarstvo, zaposlenike i turističku sezonu. "Svi koraci koje smo poduzeli bili su u toj funkciji. Ako su obavljeni neki razgovori, to ne znači da su se donosile odluke", zaključio je Plenković.