Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vilnius | 19. 9. 2013.

Plenković kao član Odbora za proračun u posjetu Litvi

Zastupnik Andrej Plenković boravio je u Vilniusu kao član izaslanstva Odbora za proračun Europskog parlamenta što ga je predvodio njegov predsjednik Alain Lamassoure

akt009 m

Održane su konzultacije s litvanskim dužnosnicima o nizu tema povezanih s europskim proračunom i prioritetima Predsjedništva EU. Izaslanstvo se sastalo s predsjednicom Daliom Grybauskaitė, ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom, zamjenikom ministra financija Algimantasom Rimkūnasom te sa zastupnicima u Seimasu.

Raspravljene su aktualnosti u pregovorima Vijeća i Europskog parlamenta o Višegodišnjem financijskom okviru 2014–2020, proračunu EU za 2014, reformi vlastitih prihoda, porezu na financijske transakcije te korištenju kohezijskih sredstava u Litvi. Razmotrene su također glavne aktivnosti Litve kao predsjedavajuće članice EU, koje se odnose na energetsku sigurnost, vanjske granice EU, sastanak na vrhu Istočnog partnerstva u Vilniusu i Baltičku strategiju.

Plenković je razgovarao s predstavnicima Ministarstva financija o provedbi twinning-projekta Litve i Hrvatske koji se odnosi na jačanje administrativnih kapaciteta i upravljanje kohezijskim fondovima EU, a započeo je 2011. Od svih članica EU Litva ima u prosjeku najbolju apsorpcijsku sposobnost prilikom korištenja sredstava EU.

Izaslanstvo je posjetilo Europski institut za rodnu ravnopravnost, čije je sjedište u Vilniusu, i Informacijski ured Europskog parlamenta.