Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 10. 2017.

Hrvatska cijelo vrijeme poziva Sloveniju na dijalog

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Bruxellesu na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i sastanku Europskoga vijeća

Predsjednik Vlade sastao se s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom, a tijekom dana sastat će se i s predsjednikom Europskom komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Upitan o temama sastanka s predsjednikom Europske komisije Junckerom, predsjednik Vlade kazao je da je riječ o redovitom dijalogu te će razgovarali o temama koje su važne za sastanak Europskoga vijeća, poput migracija i digitalne agende.

„Nakon našeg sastanka u Tallinnu predsjedavajući Tusk je pripremio hodogram aktivnosti Europskoga vijeća do polovice 2019. godine gdje se očekuje veći angažman, pa i nešto frekventniji susreti nego što je bilo do sada“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade izvijestio je da će predsjednikom Europske komisije razgovarati i o ključnim pitanjima za Hrvatsku.

„Za nas je posebno bitno pitanje nastavak izgradnje Pelješkoga mosta te odnosi sa Slovenijom u kontekstu dijaloga kojeg imamo s kolegom Cerarom, da pojasnimo poziciju Hrvatske i da vidimo kakav je stav Europske komisije“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade očekuje da slovenski premijer Miro Cerar dođe na sastanak u Zagreb.

„Mislim da bi bio red da kolega Cerar dođe u Zagreb jer smo se tako i dogovorili. Ja sam odmah početkom ljeta otišao u Ljubljanu i naš je dogovor da dođe. To je bila i svrha pisma koje sam mu uputio. Dakle, onaj tko poziva na dijalog cijelo vrijeme je Hrvatska“, istaknuo je predsjednik Vlade.