Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 10. 2017.

Ključno je da rasprava o budućnosti Europe ostane u zajedničkom formatu

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Europske pučke stranke te se sastao s predsjednikom Komisije Junckerom i predsjednikom EPP-a Daulom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas u Bruxellesu na sastanku Europskoga vijeća. Uoči sastanka Europskog vijeća, sudjelovao je na sastanku na vrhu Europske pučke stranke, sastao se s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom i s predsjednikom Europskom komisije Jean-Claudeom Junckerom.

U izjavi za novinare kazao je da su lideri Europske pučke stranke temeljito raspravili teme koje će se naći na dnevnom redu Europskoga vijeća, od migracija, obrane, vanjskih poslova do digitalizacije.

Kazao je da će sutra raspravljati o dokumentu koji je sastavio predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk, a zove se „Agenda lidera“. Taj dokument, pojasnio je predsjednik Vlade, na strukturiran način donosi hodogram aktivnosti Europskoga vijeća do sredine 2019. godine, kada su sljedeći izbori za Europski parlament. Time se želi da upravo šefovi država i vlada imaju ključnu ulogu u donošenju ključnih političkih odluka koje su pred Europskom unijom, od dinamike Brexita do pripreme idućeg višegodišnjeg financijskog okvira. 

S predsjednikom Europske komisije Junckerom premijer Plenković razgovarao je, između ostalog, i o njegovom govoru iz rujna pred Europskim parlamentom, kojeg je nazvao svojevrsnom ostavštinom Junckerove Komisije. 

Što se tiče Europe više brzina, predsjednik Vlade smatra da dva stožerna cilja Republike Hrvatske – prvi je ulazak u Schengen, a drugi u eurozonu – predstavljaju okosnicehrvatske europske politike koje nas čine članicom one grupe zemalja koje su u najtješnjoj integraciji. 

Ključnim smatra pitanje formata rasprave o budućnosti Europe i eventualnim tješnjim integracijama, odnosno da ona treba ostati u zajedničkom formatu kako se ta rasprava ne bi izmaknula u uži krug zemalja koje će dogovarati glavne aktivnosti europskog projekta. 

U kontekstu odnosa sa Slovenijom, kazao je da  predsjednik Europske komisije podržava dijalog Hrvatske i Slovenije. „Naše su pozicije poznate. Otvoren sam za razgovore o otvorenom graničnom pitanju“, naglasio je. Ponovio je da se radi o bilateralnom pitanju te da pitanje granica nije pitanje koje je na dnevnom redu Europskog vijeća. 

I ovom je prigodom predsjednik Vlade podsjetio na značaj projekta izgradnje Pelješkoga mosta za Hrvatsku. Dodao je kako je projekt napravljen na način da se izađe ususret Bosni i Hercegovini, a njegova je gradnja predviđena na hrvatskom teritoriju i iznad hrvatskih unutarnjih voda. 

Novinare je zanimalo je li na sastanku s predsjednikom Europske komisije bilo riječi o Agrokoru, u kontekstu nadolazećih procjena Europske komisije o gospodarskomrastu. Predsjednik Vlade rekao je da svi pokazatelji, ne samo prema hrvatskim ocjenama, nego i prema ocjenama međunarodnih financijskih institucija, dokazuju da kriza u Agrokoru, iako je krupna, nije utjecala na pozitivne trendove. „To znači da dobro upravljamo tim procesom. Sve što radimo kroz Nacionalni program reformi i Plan konvergencije, dijalog s nadležnim službama koje se bave financijskim i ekonomskim pitanjima u okviru Europskog semestra, upućujena zaključak da Vlada radi dobre poteze i da su trendovi dobri“, poručio je predsjednik Vlade. 

Upitan što misli kada bi se mogli stvoriti uvjeti za ukidanje sankcija EU prema Rusiji, predsjednik Vlade kazao je kako se taj režim obnavlja svakih šest mjeseci. „To ovisi o tome kakvi će biti stavovi glede ključnih sigurnosnih izazova“, rekao je. 

S obzirom da se danas navršava točno godinu dana mandata Vlade, novinare je zanimalo je li neke stvari bilo moguće brže napraviti. „Volio bih da smo imali više vremena za ono što smo planirali, a manje vremena za one procese koji su se dogodili neovisno od našega plana. To bi mi bilo draže jer bi tada sigurno sve bilo dinamičnije. Ali, u svakom slučaju uvijek može i brže i bolje i kvalitetnije. Vlada je tu, stabilna je, imamo naš Program i napravili smo pomake u sva njegova četiri ključna aspekta – političkoj stabilnosti, gospodarskomrastu, pravnoj sigurnosti i  društvenoj solidarnosti. Tako ćemo i nastaviti, tu smo s mandatom da radimo za dobrobit Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade.