Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 20. 10. 2017.

Najvažnije je dovršiti ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengen

Hrvatska će biti spremna da postane dio užeg kruga Europske unije, jedna od onih država članica koje su prošle sve faze integracije, izjavio je premijer Plenković u Bruxellesu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je jučer i danas u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća. Prva rasprava danas odnosila se na „Program lidera“ , koji je pripremio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. 

Predsjednik Vlade Plenković pojasnio je da je cilj toga programa da se sami šefovi država ili vlada politički više i konkretnije angažiraju na ključnim izazovima koji su pred Europskom unijom. „U toj sam raspravi posebno naglasio da postoje četiri ključna referentna trenutka. Prvi je, bez ikakve dileme, proces izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, i on sam po sebi donosi određene negativne konotacije za europski projekt“, kazao je predsjednik Vlade.

Drugi trenutak koji drži izrazito važnim izbori su za Europski parlament, a treći je izbor novih institucija. Četvrti, koji je izdvojio kao najvažniji, jest dogovor o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. 

Istodobno, kazao je, svi članovi Europskog vijeća angažirani su na tome da se politike Europske unije konkretno osjete i na gospodarskom rastu i na socijalnom položaju svih građana EU-a. Angažirani su nadalje na pravnoj sigurnosti, unutarnjoj i vanjskoj sigurnosti, borbi protiv terorizma, kontroli migracijskih procesa i tješnjoj suradnji u vanjskoj i obrambenoj politici. 

„Na nama je da udahnemo novi optimizam i entuzijazam i prije svega konkretnu korist europskih politika za građane. To je ključna poruka koju sam danas naglasio u svom izlaganju“, kazao je. 

Najavio je da će Hrvatska iskoristiti predstojeći period za dodatni napredak u ispunjavanju svih kriterija za ulazak u Schengen, što će biti prva sljedeća etapa. Druga je etapa postupno prihvaćanje kriterija ključnih za ulazak u Eurozonu koje će se provesti na temelju vrlo precizne studije. „Hrvatska će biti spremna da bude dio užeg kruga, onih članica koje su prošle sve faze integracije“, rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče Brexita, opći je dojam da se napredak u prvih pet rundi pregovora ne može ocijeniti zadovoljavajućim. Stoga je glavna poruka  i Ujedinjenoj Kraljevini i EU-ovim pregovaračima da taj dijalog treba intenzivirati, rekao je Plenković. Naglasio je da zasad nije jasno kakva je predodžba Ujedinjene Kraljevine o financijskom aspektu odredaba o napuštanju Europske unije. Pojasnio je da se cijeli proces odvija u dvije faze. Prva je Članak 50, tj. izlazak, a druga razgovori o budućem karakteru međusobnih odnosa. Poručio je da je Hrvatska dobila vrlo jasna jamstva da će status hrvatskih državljana u Ujedinjenoj Kraljevini biti posve jednak statusu građana svih drugih članica Europske unije. 

Dodao je da se zalaže za zajednički format rasprave o budućnosti Europe. „Bitno je da oni koji žele ići naprijed u tješnje integracije to i mogu te da se pruži mogućnost svima da sudjeluju u tom procesu. Europa od više linija nije pozitivna ni za koga, a za nas nije opcija koju ćemo podržati“, poručio je predsjednik Vlade.

Odgovarao je također na pitanja novinara o aktualnim hrvatskim temama. Na pitanje o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor odgovorio je da HDZ i Vlada prije svega poštuju načelo zakonitosti te je podsjetio da u skladu s člankom 4. Zakona o izbornim povjerenstvima takvo povjerenstvo ex lege treba prestati s radom. Pritom je ponovio da je spreman za raspravu o svakoj temi  te dodao da je čak i sugerirao zajedničke sjednice Odbora za financije i Odbora za gospodarstvo. Istaknuo je da je važna supstancija rasprave, a ne tijelo koje će o njoj raspravljati. „Zalažemo se za poštivanje zakona koji postoje u Republici Hrvatskoj. Istodobno, ima niz mogućnosti, i u Hrvatskom saboru i javnosti, da se o svemu temeljito raspravi“, kazao je. 

Otklonio je svaku insinuaciju o političkom progonu kad je riječ o slučaju u kojemu nekoga traže pravosudna tijela. Na razini Europske unije za to postoji europski uhidbeni nalog, a sa zemljama koje nisu članice EU-a postoje bilateralni sporazumi i druge konvencije. 

Što se tiče europskih sankcija protiv Rusije, predsjednik Vlade rekao je da je politika Europskog vijeća u tom pitanju principijelna. Dodao je da njegova pozicija ostaje nepromijenjena jer se nisu bitno promijenile ni okolnosti zbog kojih su sankcije uvedene.