Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 10. 2017.

Izbornim zakonom spriječiti da drugi narodi Hrvatima biraju predstavnike

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održali su sastanak s najužim vodstvom obiju stranaka

U izjavi za medije premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo sastankom, koji je ocijenio sadržajnim, što je potvrda kontinuiranog dijaloga između dvaju HDZ-a. "Naša glavna zadaća je u međusobnoj suradnji podupirati kvalitetne odnose između Hrvatske i BiH, europski put BiH te reforme na kojima BiH predano radi", poručio je Plenković. Naveo je da su u sastanku sudjelovali zastupnici Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu. "Dotaknuli smo sve aktualne teme, a na međunarodnoj ćemo se razini založiti za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH", kazao je Plenković.

Napomenuvši kako je preostalo otprilike godinu dana do izbora u BiH, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da dolazi vrijeme da se HDZ stranački organizira i pomogne sestrinskoj stranci u Bosni i Hercegovini. Dodao je da je za HDZ važno da izborni sustav bude pravičan i da rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda. "Stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke u skladu s nekoliko sudskih presuda. Naglašavam da HDZ u svom programu – a to, kao što vidite, radi i Vlada RH – stavlja fokus na odnose s BiH", rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je zajednička sjednica dviju vlada 7. srpnja u Sarajevu s više od 50 točaka dnevnog reda bila referentan trenutak, kao što su važni bili i razgovori s Predsjedništvom BiH te stalna europska potpora. "To je okvir, plus daljnja ulaganja i gospodarska suradnja. Ovo su bili odlični susreti – veselimo se nastavku suradnje", naveo je Plenković.

Bitnim je ocijenio postizanje političkog konsenzusa i dogovora ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu. "Nije dobro da zakonodavstvo omogućuje da jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ono što je ključ – očekujemo da prijedlozi koje su naši kolege iz HDZ-a BIH stavili na dnevni red Doma naroda BiH i Zastupničkog doma BiH budu temeljito raspravljeni", poručio je Plenković, dodavši da traži rješenja u interesu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je da su u razgovoru dotaknute mnoge teme koje infrastrukturno trebaju osnažiti odnose između dviju država. Naveo je da HDZ BiH – kao i svi partneri iz Hrvatskog narodnog sabora – nastoje da europski put bude prioritet vanjske politike BiH.

"Dotaknuli smo se mosta na Svilaju i kod Gradiške, pitanja granice kod Kostajnice i Pelješkog mosta. Jednako tako i infrastrukturnih projekata kojima smo apsolutno vezani. Duboko vjerujem da će i granični prijelazi kao što su Vaganj i Kamensko biti nadopuna ovome što radimo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva konzulata Republike Hrvatske – u Vitezu i Livnu", kazao je Čović.

Najavio je da je nužno napraviti iskorak kako bi se zaštitila ravnopravna pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog. "Želimo osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike, i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda BiH", zaključio je Čović.