Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 10. 2017.

Restrukturiranje i nagodba s vjerov­nicima smisao je izvanredne uprave

U izjavi medijima premijer Plenković izvijestio je da se formira radna skupina za izradu novog ovršnog zakona i za rad na novom zakonu o kaznenom postupku

Nakon otvaranja konferencije Brže, bolje, modernije pravosuđe premijer Plenković izjavio je da je po njegovu mišljenju izuzetno dobro što na njoj svi ključni akteri hrvatskog pravosuđa razmatraju mogućnost ubrzanja reforme pravosuđa. Još je jednom čvrsto podcrtao načelo trodiobe vlasti i to da izvršna vlast ni na koji način neće, ne može niti smije utjecati na nepristranost i neovisnost sudova.

Kazao je da uz hrvatsko pravo hrvatski suci primjenjuju i europsko pravo. Važnim smatra da se pravna stečevina Europske unije usvoji i da ključni akteri u pravosuđu dobro poznaju i europsko pravo. Naglasio je da se počela formirati radna skupina za izradu novog, cjelovitog ovršnog zakona te rad na novom, cjelovitom zakonu o kaznenom postupku, koji će biti jednostavniji, prohodniji i učinkovitiji.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazio je zadovoljstvo time što su danas, u povodu dana Europskog pravosuđa, otvorena vrata hrvatskih sudova kako bi se građani bolje upoznali s njihovim načinom rada. Istaknuo je da bi hrvatsko pravosuđe moralo biti brže, bolje i modernije, stoga je to slogan pod kojim se održava današnja Konferencija. „Zakoni koje planiramo uputiti u proceduru upravo doprinose tome – jačanju neovisnosti pravosuđa, ubrzanju postupaka i organizacijskim promjenama“, kazao je ministar Bošnjaković.

Predsjednik Vlade odgovarao je potom na pitanja o aktualnim temama, a novinare je zanimalo hoće li se zbog istražnog postupka ukinuti saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor. Plenković je naglasio je da je Vlada otvorena za saborsku raspravu o svakom pitanju koje treba rasvijetliti. Podsjetio je na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, koji predviđa da povjerenstvo koje istražuje neki predmet prestaje s radom čim se o tom predmetu povede sudbeni postupak.

Istaknuo je da izvanredna uprava nad Agrokorom objavljuje mjesečna izvješća o radu, koja su javno dostupna na stranicama Ministarstva gospodarstva. „Sve što komunicira izvanredna uprava dostupno je javnosti na jednak način kao što je dostupno i meni, i tu nema nikakve mistifikacije“, istaknuo je predsjednik Vlade. Smisao je izvanredne uprave restrukturiranje i nagodba s vjerovnicima. Važno je pritom naći cjelovito rješenje koje će sačuvati radna mjesta i osigurati poslovanje društava u sklopu koncerna.

Što se tiče nabave dvaju blindiranih automobila, predsjednik Vlade rekao je da sve države iz sigurnosnih razloga nabavljaju i takva vozila, naglasivši da se u njima neće voziti ni on, ni predsjednica Republike, ni predsjednik Sabora.

Govoreći o Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije predsjednik Vlade rekao je da se vode razgovori s potencijalnim novim članovima te dodao da se njihovo imenovanje očekuje uskoro.

Novinare je zanimalo kada će biti ratificirana Istambulska konvencija. Predsjednik Vlade pojasnio je da je ona mogla biti ratificirana u vrijeme SDP-ove Vlade, s obzirom na to da ju je Hrvatska potpisala 2013. godine. „Ono što je u ovom trenutku proceduralno važno jest da je provedeno javno savjetovanje i tekst je u međuresornoj koordinaciji“, kazao je Plenković.