Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 11. 2017.

Inicijativa oporbe za opoziv Vlade završit će neuspješno kao i prethodne

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je sudjelovala većina ministara, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije

Plenković je u razgovoru s novinarima rekao da je tema sjednice bila aktualna politička situacija. Dodao je da se razgovaralo o nizu aktivnosti koje će biti na dnevnom redu Vlade i Hrvatskog sabora ovoga tjedna.

Najavio je kako će aktualni sat biti u srijedu, potom slijedi rasprava o zaključcima Europskog vijeća, nakon toga inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministrici Nadi Murganić, a u četvrtak je na saborskom dnevnom redu rebalans državnog proračuna te u popodnevnim satima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi. Naveo je kako će se u petak, nakon što Vlada u četvrtak usvoji očitovanje o inicijativi oporbe za izglasavanje nepovjerenja čitavoj Vladi, održati saborska rasprava o toj temi.

"Želimo sa svim zastupnicima bez odgode raspraviti sve teme na najizravniji i najotvoreniji mogući način. Imamo parlamentarnu većinu od 78 zastupnika. Očekujem da se u petak izglasa povjerenje Vladi RH. Ova oporbena inicijativa, kao i ona o ministrici Murganić, završit će neuspješno, kao i dvije prethodne", poručio je Plenković.

Komentirajući izjavu splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana o termoelektrani Peruća, premijer Plenković dobrim je ocijenio da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji otvori rasprava o svim relevantnim temama, osobito onima s aspekta zaštite okoliša.

"Projekt TE Peruća ima nekoliko faza. Važno je da se i građani na temeljit način upoznaju s njegovim ciljem i eventualnim posljedicama na zaštitu okoliša. Koliko je meni poznato, prva faza projekta ne bi imala nikakve negativne posljedice. Važno je da lokalna samouprava – u ovom konkretnom slučaju županija i svi vijećnici u Županijskoj skupštini – iskaže svoj stav", pojasnio je Plenković.

Govoreći o stabilnom rejtingu HDZ-a na koji ukazuju redovita mjesečna istraživanja, premijer Plenković podsjetio je kako se kandidirao za predsjednika HDZ-a 20. lipnja 2016. godine, kada je stranka bila na 20 posto potpore.

"Negdje već od sredine srpnja, nakon što sam izabran za predsjednika HDZ-a, stranka se vratila na iznad 30 posto potpore. Mi smo i po jednoj i po drugoj anketi uvijek između 30 i 35 posto potpore – što je sve unutar statističke greške", istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je HDZ stabilan i snažan te najjača i stožerna stranka, koja je ujedno i najodgovornija za Hrvatsku i stoga djeluje bez ikakvog populizma.

"HDZ se bavi konkretnim temama i ide za dobrobiti i kvalitetnijim standardom života hrvatskih građana. Svoj posao radim vrlo odgovorno i temeljito. Svi problemi koji dođu na dnevni red na kraju idu na konto onog koji vodi Vladu", zaključio je Plenković.

Teme