Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 11. 2017.

Važno je da dobijemo odgovarajuća objašnjenja od britanskih tijela

Nakon redovite sjednice kluba parlamentarne većine premijer Plenković izjavio je da je u slučaju Agrokora ključno poštovanje procesnih pravila i podjele nadležnosti između pravosudnih tijela i izvršne vlasti

Predsjednik Vlade rekao je novinarima da se na sastanku raspravljalo o pripremama za aktualni sat, izvješću o rezultatima Europskoga vijeća, rebalansu državnoga proračuna, zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi te o dvjema inicijativama oporbe – za izglasavanje nepovjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić te za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Hrvatske. Naglasio je kako očekuje da će te inicijative oporbe biti neuspješne, kao i sve dosadašnje.

Na pitanje o današnjem uhićenju Ivice Todorića u Londonu premijer je ponovio da ne namjerava komentirati procesne aspekte toga slučaja. „Mislim da je važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine“, poručio je. 

Dodao je da svatko ima mogućnosti koristiti prava koja su mu na raspolaganju, te da ključnim smatra pridržavanje procesnih pravila i striktnu podjelu nadležnosti između pravosudnih tijela i Vlade kao tijela izvršne vlasti.

Na pitanje razmišlja li Vlada o izmjeni zakona o istražnim povjerenstvima, što je danas sugerirala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade odgovorio je da o tome s njom nije razgovarao.

Novinare je također zanimalo hoće li predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić postati novi savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.  Plernković je odgovorio da je riječ o predsjedniku stranke koji se, uz politički angažman, cijelogj života bavi pitanjima s područja kulture te da može dati odgovarajući doprinos.