Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 11. 2017.

Oporba nema političke odgovornosti kakva se traži u danim okolnostima

Premijer Plenković izjavio je da je Vlada spriječila propast najvažnijeg koncerna u zemlji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i članovi Vlade sudjelovali su danas na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru. Raspravu o ključnim aktualnim temama predsjednik Vlade ocijenio je očekivanom i dodao da je Vlada nastojala dati relevantne odgovore na sve onošto zastupnike u ovom trenutku zanima.

Također, kazao je da je Aktualno prijepodne bila svojevrsna priprema za popodnevnu raspravu o povjerenju ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić te raspravu, koja će se održati u petak, o inicijativi oporbenih zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Osvrnuo se i na pristup raspravi čelnika oporbe, koji su i danas ponovili da je Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja rađen za Ivicu Todorića, nazvavši ga nelogičnim i izgubljenim. 

„Gospodin Bernardić mi sad već djeluje malo i rastreseno u onome što govori. To je njegova odgovornost i put koji je izabrao. Vlada Republike Hrvatske je preventivno spriječila gospodarski krah najvažnijega koncerna u Hrvatskoj“, kazao je. 

Napomenuo je kako činjenica da se zbog aktivnosti Vlade taj krah nije dogodio ostavlja dojam u javnosti kao da nikakvog problema nije ni bilo.

Upozorio je na činjenicu da je u trenutku kad je izvanredna uprava odlukom Trgovačkoga suda stupila na dužnost na računima kompanije bilo šest kuna, a dobavljači su prestali isporučivati robu osim kruha i mlijeka. 

„To su bile okolnosti u travnju. Ne prije sto godina, nego prije sedam mjeseci. Odgovorna politika koju provodi Vlada, i u javnoj komunikaciji prije same eskalacije krize i za vrijeme, strogo pazeći na odvojenost izvršne i pravosudne vlasti, je bitno različita od ovoga što možemo čuti od čelnika oporbe, koji po mom dubokom uvjerenju jednostavno nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti s obzirom na okolnosti u kojima se zemlja našla“, poručio je Plenković.

Dodao je kako nastupi i inicijative čelnika oporbe pridonose imidžu zemlje, gledano s međunarodnog aspekta, na jedan negativan način.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, na upit novinara o govoru predsjednice Republike u Opatiji, kazao je da ga nije slušao i nije upoznat s njegovim sadržajem, s obzirom da je cijelo jutro proveo u Hrvatskom saboru.

„Što se tiče aktivnosti Vlade u prvih godinu dana, dao sam cjelovito izvješće Hrvatskome saboru, o provedenim aktivnostima iz našega Programa u svim sektorima. Smanjujemo deficit, smanjujemo javni dug, smanjujemo nezaposlenost, imamo najbolju turističku sezonu s 11 milijardi eura prihoda, imamo rast BDP-a, krećemo se prema schengenskom prostoru, krećemo se prema usvajanju eura, dižemo minimalnu plaću, ostvarujemo sporazume sa sindikatima, vodimo dijalog s HUP-om, rasterećujemo gospodarstvo, izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Meni se čini, kad to sve skupa stavimo na kup, da u proteklih 12 mjeseci, uz promjenu društvene klime koja je bila bitno polarizirana na jedan drugi način, i za vrijeme mandata predsjednice, ali u onom drugom sazivu Hrvatskoga sabora i jedne druge Vlade, da Hrvatska nije ista zemlja kao tada“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade dodao je kako je i danas u Hrvatskom saboru stekao dojam da svi ne razumiju dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena koje ova Vlada unosi u hrvatski politički sustav, razinu dijaloga, otvorenosti prema reformama i želje da nakon mandata ove Vlade zemlja bude bolja nego što je bila 2016.

„Radimo i ustrajat ćemo. Problema ima, nitko od toga ne bježi, a Vlada je tu da te probleme rješava, vrlo konstruktivno i vrlo svjesni okolnosti u kojima se nalazimo“, rekao je. 

Što se tiče odluke o novom ročištu za Ivicu Todorića, predsjednik Vlade ponovio je da je na DORH-u, koji je taj koji i upućuje Europski uhidbeni nalog prema odgovarajućim tijelima u Ujedinjenoj Kraljevini, da traži pojašnjenje za takvu odluku.