Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 11. 2017.

Vodimo razgovore s investitorima o refinanciranju duga cestovnog sektora

Otvarajući 66. sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na nedavne saborske inicijative oporbe i druga aktualna zbivanja

Govoreći o dvjema neuspjelim inicijativama oporbe, u vezi s izglasavanjem nepovjerenja ministrici Nadi Murganić i cijeloj Vladi, predsjednik Vlade je zahvalio parlamentarnoj većini na vrlo sadržajnoj raspravi.

"Obje te inicijative bile su osuđene na propast, ali ukoliko je to jedini instrument koji u svojoj kreativnosti oporba koristi, onda moramo hrvatskoj javnosti i Saboru priuštiti i takvu vrstu rasprava", poručio je.

Što se tiče prijedloga za izglasavanje nepovjerenja ministrici Murganić, ocijenio je da se radi o nerazmjernim zahtjevima, te o bespotrebnoj i pretjeranoj inicijativi.

Govoreći o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kazao je da je Vlada na prošloj sjednici vrlo temeljito elaborirala sve argumente te ponovno pojasnila okolnosti i razloge donošenja Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kao i smjer daljnjeg djelovanja izvanredne uprave koji vodi restrukturiranju i nagodbi.

"U raspravi se pokazalo da su argumenti koje smo stavili na stol čvrsti, postojani i konzistentni, u odnosu na sve druge aktere koji mijenjaju svoju ploču kako vrijeme odmiče. Naši su argumenti od prvoga dana usmjereni na opći javni interes, stabilnost hrvatskoga gospodarstva, stabilnost financija, radna mjesta, održanje poslovanja i dugoročnu održivost sustava bez bilo kakvih većih negativnih posljedica na hrvatsko gospodarstvo", naglasio je predsjednik Vlade.

Pojasnio je, radi javnosti, zašto je odlučeno da se ta rasprava o povjerenju Vladi održi odmah u prošli petak. "Za razliku od onih koji lakonski posežu za instrumentima kao što su inicijativa za izglasavanje nepovjerenja, mi s druge strane, kao ozbiljna Vlada i ozbiljna parlamentarna većina, vodimo računa o međunarodnom ugledu zemlje te kako se on reflektira na naš međunarodni rejting u ekonomskim i financijskim krugovima", rekao je.

Naime, ovoga tjedna predstavnici Ministarstva financija, predvođeni ministrom financija Zdravkom Marićem, u europskim gradovima vode razgovore s investitorima o refinanciranju duga u cestovnom sektoru, koji ukupno iznosi oko 5 milijardi eura.

"Trenutno se razgovori vode u Londonu, s ciljem produljenja ročnosti i snižavanja kamata u nizu kredita koji uskoro stižu na naplatu", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da investitori u razgovorima prvo pitaju kakva je situacija u zemlji, je li vlada stabilna i pouzdana i kakav je smjer ekonomske politike i financijske stabilnosti. Dodao je kako vjeruje da će razgovori koje vodi ministar Marić rezultirati kvalitetnim refinanciranjem toga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, bez posezanja za monetizacijom o kojoj se govorilo prije nekoliko godina kada je današnja oporba vodila zemlju.

Osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, koja je održana ranije ovoga tjedna. Podsjetio je da je Vlada, od kada je preuzela odgovornost, već usvojila set mjera koje se tiču demografske revitalizacije, od porezne reforme, povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada do subvencioniranje stambenih kredita.

"Sada će se tim mjerama dodati i nove, prvenstveno dodatno proširenje prava na doplatak za djecu za gotovo 100 tisuća kućanstava, za što je osigurano 440 milijuna kuna. Zatim, investiranje u dječje vrtiće u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna, kao i fleksibilnije radno vrijeme vrtića", najavio je predsjednik Vlade Plenković.

Govoreći o dijalogu sa socijalnim partnerima, podsjetio je da je na ovotjednom sastanku koji je imao s predstavnicima GSV-a dogovoreno da će se susreti u tom formatu održavati svakih šest mjeseci, uz redovne mjesečne sastanke Vijeća. Apelirao je na sve resore da socijalne partnere što ranije i pravodobnije uključuju u rasprave o zakonskim prijedlozima kako bi na vrijeme mogli dati svoj stav i sudjelovati u pripremi zakonskih propisa. Čestitao je još jednom svim poduzetnicima dobitnicima ovogodišnje Zlatne kune te dodao kako je ta manifestacija bila prigoda u kojoj se moglo čuti puno uspješnih poduzetničkih priča.

Osvrnuo se i na 5. sjednicu Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Predsjednik Vlade sjednicu je ocijenio sadržajnom i istaknuo da se Vijeće približava donošenju preporuka koje će pomoći poboljšanju zakonskoga okvira koji regulira te teme.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na kraju ja kazao kako se danas obilježava važna, 5. obljetnica oslobađanja hrvatskih generala i njihovoga povratka u Hrvatsku i to uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Najavio je da će članovi Vlade sudjelovati na obilježavanju toga dana u Vukovaru, dok će dio ministara posjetiti Škabrnju. "Obilježit ćemo taj dan na dostojanstven način. Drago mi je da se još jednom možemo zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, našim generalima, Hrvatskoj vojsci na svemu što su dali za domovinu", poručio je predsjednik Vlade.

Što se tiče budućnosti Vukovara, predsjednik Vlade izvijestio je da se ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u Bruxellesu ovoga tjedna susrela s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Creţu. Razgovarale su o novom zakonskom prijedlogu koji se odnosi na Vukovar, u kojem bi se uzele u obzir specifičnosti, a posebno stradanje grada te dobila odgovarajuća izuzeća kako bi se novi Zakon o razvoju grada Vukovara donio u skladu s onim dijelom pravne stečevine koji se odnosi na državne potpore.

Predsjednik Vlade ohrabrujućim je ocijenio i razgovore koje je ministrica vodila vezane uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao i razgovore o daljnjoj realizaciji projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Najavio je da će se iduća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održati 21. studenoga u Slavonskom Brodu.

Što se tiče izgradnje Pelješkoga mosta, kazao je da su ministar Oleg Butković i Hrvatske ceste u poodmakloj fazi analize pristiglih ponuda za njegovu izgradnju.  

"Nastavljamo odgovorno raditi na svim strateškim projektima koji su bitni za hrvatsku budućnost", zaključio je predsjednik Vlade.