Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 12. 2017.

Hrvatska podupire BiH, kao što je to činila u njezinim najtežim trenucima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića

U izjavi za medije nakon sastanka premijer Plenković rekao je da su danas još jednom razmotrili situaciju nakon drugostupanjske presude Haškoga suda i smrti  generala Slobodana Praljka. Razgovarali su o situaciji među Hrvatima u Bosni i Hercegovini nakon te presude, koju je detaljno prikazao predsjedatelj P redsjedništva BiH Čović.

"Izrazili smo nezadovoljstvo dijelovima presude koji se odnose na, po našem dubokom uvjerenju, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje ova presuda ima, referirajući se osobito na njenu prvostupanjsku odluku iz 2013. godine, koja govori i aludira i na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske," istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade.

Dogovoreno je da se početkom idućeg tjedna u Mostaru sastanu s vodstvom Hrvata u BiH

, Hrvatskim narodnim saborom i braniteljskim udrugama kako bi smirili situaciju te izrazili snažnu i čvrstu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini, onakvu kakvu joj je Hrvatska pružala u njezinim najtežim trenucima, od referenduma o neovisnosti pa do stvaranja Federacije. "Te povijesne činjenice i ta povijesna istina najvažniji su za Republiku Hrvatsku," naglasio je Plenković.

Tijekom sastanka razmotrene su mogućnosti pravnog osporavanja presude,, ali to mora biti u dogovoru s "petorkom", istaknuo je premijer.

"Glede multilateralnog političkog pristupa, idućeg se tjedna u New Yorku održava posebna sjednica Vijeća sigurnosti posvećena kraju rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na kojoj će biti i predsjednik suda i tužitelj i predsjednik rezidualnog mehanizma. U New Yorku će u tom trenutku boraviti predsjednica Republike i ona će vrlo jasno artikulirati stajališta Republike Hrvatske o ovom predmetu", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku hrvatske  Vlade na vremenu koje su jučer i danas proveli "u traženju najprihvatljivijih formi kako poslati jednu snažnu poruku svima onima koji danas s dosta zabrinutosti prate sve što se dešavalo u Haškom tribunalu". 

"Čini mi se da je danas najvažnije našim ljudima u Haškom tribunalu i njihovim obiteljima poslati jednu poruku ohrabrenja jer ovo sve skupa treba izdržati", rekao je Čović uz poruku da žele stati iza svakog časnog predstavnika Hrvatskog vijeća obrane i ljude ohrabriti da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije koji ih već danas ima u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će znati političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja. 

"Moramo krenuti dalje sa svojim životom i tražiti rješenja za Bosnu i Hercegovinu i apsolutnu jednakost hrvatskog naroda s druga dva naroda, ali to je jedan politički proces koji već dugo traje", istaknuo je Čović. 

Izrazio je uvjerenje da vodstvo Hrvata u BiH, zajedno s nositeljima vlasti u Republici Hrvatskoj, može ojačati poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini i pozvati Bošnjake i Srbe da zajedno grade taj proces. 

"Vjerujem da je i dosad takvih nastojanja bilo jer ne vidim ni jednoga razloga da se procesi, kad je u pitanju integriranje Bosne i Hercegovine, na bilo koji način prekinu ili uspore, čak štoviše, mislim da ih treba snažno ubrzati kako bi što prije normalizirali odnose u Bosni i Hercegovini, osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda, hrvatske i bošnjačke politike. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, imamo jednu apsolutnu opredijeljenost za tako nešto pa pozivam sve u Bosni i Hercegovini da na sličan način promišljamo svoju budućnost," rekao je na kraju predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović.