Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 26. 9. 2013

Odluka o jamstvu EIB-u za financiranje projekata izvan EU

Klub Europske pučke stranke imenovao je Andreja Plenkovića izvjestiteljem u sjeni za prijedlog Odluke Europskog parlamenta i Vijeća o jamstvu Europske investicijske banke za financiranje projekata izvan Europske unije

Na sjednici Odbora za proračun održana je razmjena mišljenja između zastupnika i predsjednika europske investicijske banke Wernera Hoyera, koji je prije bio njemački ministar za Europu. Plenković je uvodno podsjetio da je EIB tijekom 2012. u Hrvatskoj financirao projekte obnove željezničke pruge Vinkovci–državna granica, projekte HBOR-a za mala i srednje velika poduzeća te Agrokorovu proizvodnju bioplina.

Rekao je da je usvajanje Odluke o jamstvu za projekte koje će financirati Europska investicijska banka izvan EU za Hrvatsku posebno značajno sa stajališta odobravanja i provedbe projekta u susjednim zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU te u zemljama Istočnog partnerstva i Sredozemlja.

Plenković smatra da aktivnosti Europske investicijske banke moraju biti u skladu s ukupnim vanjskopolitičkim i razvojnim prioritetima politike EU. Zaključio je da ovo jamstvo, unatoč proračunskim uštedama,  treba u predstojećem Višegodišnjem financijskom okviru omogućiti Europskoj investicijskoj banci da zadrži dosadašnju razinu potpore projektima koji su usmjereni na razvoj lokalne zajednice, mala i srednja poduzeća, klimatske promjene i socijalnu infrastrukturu u zemljama korisnicama.