Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 11. 12. 2017.

Očekujem da će Slovenija i Mađarska podržati Hrvatsku na putu u OECD

Po dolasku u Pariz, gdje će sudjelovati na »One Planet Summitu«. predsjednik Vlade sastao se s glavnim tajnikom OECD-a Ángelom Gurríom

Ovo je drugi sastanak Plenkovića i Gurrie , prvi je bio početkom godine u Davosu, a u međuvremenu su održavani intenzivni kontakti između hrvatske vlade i OECD-a. 

„Hrvatska je početkom ove godine poslala pismo u kojem je formalno signalizirala ambiciju pristupanja OECD-u“ istaknuo je predsjednik Vlade. Dodao je kako Hrvatska želi da joj OECD pomogne prije svega u gospodarskim i strukturnim  reformama.

„Ovo je organizacija koja posjeduje važnu ekspertizu u području gospodarstva, financija, anti-korupcije, javnih nabava i porezne politike, svega onoga što nam može pomoći u ispunjavanju Nacionalnog programa reformi“, rekao je predsjednik Vlade Plenković i dodao da su razgovori vođeni upravo na tom tragu.

Kazao je da Hrvatska očekuje da se u sljedećim tjednima na razini Vijeća OECD-a razmotre ambicije šest država koje žele pristupiti OECD-u. 

„Očekujemo da će u procesu koji bi mogao trajati sljedećih godinu do godinu i pol dana doći do intenziviranja naših razgovora, pristupanja Hrvatske različitim međunarodnopravnim dokumentima koje OECD ima te da će na taj način postupno ići prema članstvu“, rekao je predsjednik Vlade. 

Naglasio je da je stav glavnog tajnika OECD-a vrlo afirmativan prema Hrvatskoj.

Što se tiče stavova članica Europske unije, konkretno Slovenije i Mađarske, principijelan je stav svih članica Europske unije da se trebamo međusobno podržavati, kazao je predsjednik Vlade. 

„Postoji platforma, vrlo jasna politička odluka i ja očekujem da i Slovenija i Mađarska poštuju takvu odluku Europske unije i podrže Hrvatsku na putu u OECD jer je to u krajnjoj liniji i njima u interesu i zbog naših međusobnih gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene i jačanja Hrvatske među financijskim i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave gospodarstvom“, poručio je predsjednik Vlade. 

Kasnije poslijepodne predsjednik Vlade Andrej Plenković susrest će se s predstavnicima Parlamentarne skupine prijateljstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike te s hrvatskim iseljenicima.

Teme