Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 12. 2017.

Naša su tri cilja: članstvo u Schengenu, Eurozoni i OECD-u

Pedsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić priredili su svečano primanje za diplomatski zbor povodom Božićnih blagdana

U prigodnom obraćanju uzvanicima, među kojima je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri, predstavnici političkog i društvenog života u Republici Hrvatskoj te crkveni velikodostojnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što članovi Diplomatskoga zbora prate aktivnosti Vlade, njezinu unutarnju politiku, gospodarski razvoj i stremljenja da hrvatski ljudi žive bolje.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je prije godinu dana, nakon preuzimanja dužnosti, govorio o četiri bitne poruke u svome mandatu, koje smatra ključnima za Hrvatsku.

„Jedna je, naravno, politička stabilnost institucija, jer je ona preduvjet gospodarskog rasta i razvoja i jačanja funkcioniranja pravne države, te u konačnici, društvene solidarnosti i pravednosti“, kazao je Plenković, naglasivši da mu je drago što su na ovoj svečanosti i predstavnici hrvatskih krovnih sindikalnih organizacija.

Plenković je kazao da će Vlada Republike Hrvatske, svjesna procesa globalizacije i procesa europske integracije te želje za razvijanjem dobrosusjedskih odnosa u najširem okruženju, na načelima na kojima se postavila u međunarodnoj zajednici, a to je poštivanje međunarodnoga prava, razvijanje dobrih odnosa sa svim zemljama diljem svijeta i rješavanje otvorenih pitanja sa susjednim zemljama, čvrsto zastupati hrvatske nacionalne interese, uvažavajući istodobno interese svih koji sa Hrvatskom dolaze u interakciju na političkom i gospodarskom planu.

Podsjetio je da je 2017. godina bila izazovnija nego što je itko mogao planirati, ne samo zbog provođenja planiranih mjera iz programa Vlade, nego i zato što je Vlada objektivno bila suočena s određenim naslijeđenim pitanjima pa čak i svojevrsnim kriznim upravljanjem.

Predsjednik Vlade zadovoljan je što je angažmanom na temelju Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskoga značaja, Vlada uspjela spriječiti ozbiljnu gospodarsku krizu u zemlji i njezin domino-efekt na hrvatske gospodarske subjekte i financijski sustav.

„Naš potez omogućio je nikad uspješniju turističku sezonu, omogućio je nastavak kvalitetnih makroekonomskih trendova, od smanjivanja stope nezaposlenosti, smanjivanja proračunskoga manjka i smanjivanje javnoga duga“, istaknuo je Plenković..

Predsjednik Vlade istaknuo je kao tri točke ambicija Vlade u godinama koje su pred nama približavanje kriterijima za preuzimanje eura kao valute, da Hrvatska bude dio schengenskoga prostora te članstvo u OECD-u, kao zadnjoj organizaciji kojoj Hrvatska u ovom trenutku realno može pripadati,

„Tijesnom suradnjom predsjednice Republike, Hrvatskoga sabora, hrvatske diplomacije, ali i svih drugih aktera u društvu, siguran sam da ćemo ispuniti te ciljeve, koji će pridonijeti onome što nam je najbitnije, a to je kvalitetniji život svih naših građana. Želimo graditi tolerantno, uključivo društvo, društvo u kojem se poštuju ljudska prava, u kojem se poštuje sloboda medija, pravo govora, pravo na kritiku, u kojem su manjine i čvrsto zaštićene i integrirane u hrvatsko društvo. To mi je osobito važno, jer sam siguran da na kraju trećeg desetljeća hrvatske samostalnosti, hrvatsko društvo zaslužuje te visoke vrijednosti, te da svi mi svojim doprinosom nastojimo da ono bude uređeno što bolje i da se ovdje svi dobro osjećaju“, zaključio je svoj govor predsjednik Vlade Andrej Plenković, zaželivši svima sretne blagdane.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović izvijestila  je o najvažnijim diplomatskim aktivnostima tijekom protekle godine, o pripremama za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine te o najvažnijim hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima.