Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 5. 10. 2013.

Plenković otvorio regionalno natjecanje »Euroscola«

U Gradskoj knjižnici »Marko Marulić« u Splitu održano je debatno natjecanje Euroscola za učenike 14 srednjih škola i gimnazija iz  Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

akt026

Zastupnik Andrej Plenković održao je mladim natjecateljima uvodni govor u kojem je pozdravio njihovu zainteresiranost za Europsku uniju. Pojasnio je temeljne europske ideje pomirbe, solidarnosti, gospodarskog razvoja i vladavine prava. Smatra kako svi u Hrvatskoj moramo biti svjesni da smo sada članovi velike zajednice od 507 milijuna stanovnika koja posebno mladima nudi brojne programe i mogućnosti, osobito u vezi obrazovanja, mobilnosti, zapošljavanja i poduzetništva.

Natjecatelji su bili podijeljeni u grupe po školama iz kojih dolaze, a morali su odgovarati pred žirijem na pitanja o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, održanim europskim izborima, ulozi Europskog parlamenta te povijesti i ustroju EU.  Učenici najuspješnijih škola u pratnji svojih mentora imat će priliku da početkom 2014. godine otputuju u Strasbourg i na jedan dan postanu zastupnici u Europskom parlamentu.  Europski parlament pokrenuo je projekt Euroscola 1989. radi upoznavanja mladih s procesom integracije Europske unije i radom europskih institucija. Mladi se kroz simulaciju rada Europskog parlamenta izravno uključuju u raspravu sa svojim kolegama iz cijele Europe i pobliže upoznavaju s odlukama koje Parlament donosi.